Ляшко рятує лікарні від закриття

24.05.2013

За останній час були закриті сотні лікарень, амбулаторій, пологових будинків... Ця проблема торкнулась усіх областей України. Мільйони громадян позбавлено права на медичне забезпечення. Як їм жити далі, якщо вони навіть пролікуватися не можуть? А скільки людей уже померло, не доїхавши до лікарні, хоча їхнi життя можна було врятувати. Якби медичну допомогу було надано вчасно — точні цифри порахувати важко, але це десятки, а то й сотні, тисячі померлих, смерть яких на совісті тих, хто закриває лікарні. Чомусь чиновники цей відвертий геноцид українського народу називають «медичною реформою».

Здавалося б, цією проблемою мали б перейнятися всі народні депутати України — виборці голосували за них, щоб ті вирішували їхні проблеми. Найбільш дієвими виявились Олег Ляшко та Іван Куровський — народні обранці, які всерйоз цікавляться бідами простих людей. Їм болить те, що люди вмирають або стають інвалідами через те, що вчасно не отримали медичне забезпечення.

— Закривати лікарні не можна в жодному випадку, — вважає Іван Куровський. — Я багато зустрічаюся з людьми, вони плачуть, що повинні їхати в райцентр за 50 кілометрів, бо амбулаторію в їхньому селі закрили. А часто закривають навіть районні лікарні. Хочу нагадати, що це пряме порушення 49–ї статті Конституції. Тому ми з Олегом Ляшком вирішили зробити все можливе і неможливе, щоб припинити закриття медичних закладів і відродити ті лікувальні установи, які вже, на жаль, були закриті.

Ще у лютому цього року був зареєстрований відповідний проект закону Ляшка—Куровського про мораторій на ліквідацію і реорганізацію медичних закладів. Кілька місяців зусиль, безліч переговорів, регулярні виступи на погоджувальній раді з вимогою якнайшвидше поставити це питання на голосування — і нарешті 17 травня законопроект про мораторій потрапив у порядок денний Верховної Ради.

— Шановні депутати, на вас дивляться мільйони людей — і від вас залежить, жити їм чи вмерти, — заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко з парламентської трибуни. — Чиновникам наші українські лікарні не потрібні! Вони самі їздять лікуватися у Феофанію або за кордон, у них на це є гроші. А у простих людей грошей нема, і їхніми болячками просто хотіли знехтувати. Позбавляючи права на медичне забезпечення, влада позбавляє людей права на життя. Мораторій на закриття закладів охорони здоров’я — це надзвичайно важливе питання, оскільки стосується мільйонів людей, особливо похилого віку, особливо тих, хто мешкає у сільській місцевості. Якщо ви не проголосуєте за цей законопроект — ваші ж виборці вас проклянуть!

Після ефектного виступу Ляшка у сесійній залі парламенту відбулося голосування. Проект закону у першому читанні підтримали 290 народних депутатів. Олег Ляшко та Іван Куровський запевнили, що наполягатимуть на голосуванні за проект закону в цілому.

Так чи інакше, голосування парламентом за мораторій на закриття медичних закладів — це перемога не тільки Куровського і Ляшка, а і нас, простих людей, адже завдяки позиції цих народних депутатів у нас з’явився шанс прожити на світі більше років. Бо біда зі здоров’ям може прийти у дім кожного з нас. І якщо важка хвороба, не приведи Господь, звалить iз ніг нас, наших дітей, наших батьків — багато що залежатиме від того, чи встигнемо ми доїхати до лікарні.