Золотий дуплет Донецька

24.05.2013
Золотий дуплет Донецька

Президент Віктор Янукович разом із «Шахтарем» святкує виграш Кубка України. (УНІАН.)

Попри те що «Чорноморець» у поточному чемпіонаті програв усім без винятку представникам топ–четвірки, кубковий характер позавчорашнього протистояння з «Шахтарем» залишав уболівальникам надію на інтригу. Але тішитися сподіваннями могли хіба одеські любителі футболу. А передматчеві коментарі переважної більшості експертів зводилися до того, що шансів на виграш Кубка України у сьомої команди національної першості немає.

Уже не раз відзначалося, що амбітні підопічні Романа Григорчука досі не навчилися грати з грандами — чи то бояться, чи то просто не можуть. У нинішньому чемпіонаті одесити зазнали від «гірників» двох болючих поразок із загальним рахунком 1:8. «Шахтар» і «Чорноморець» перебувають на різних полюсах, — казав перед фіналом Кубка очільник «моряків». — Але у футболі трапляються різні речі, й слабша команда може зробити неможливе. Якщо говорити про фінал, то для того, щоб обіграти «Шахтар», потрібно створити диво».

Однак дива не сталося — «Шахтар» утретє в сезоні завдав «Чорноморцеві» розгромної поразки (тепер — 3:0) і вдев’яте став володарем національного Кубка. Разом із ним команда Мірчі Луческу оформила третій поспіль «золотий дубль».

Як за рахунком, так і за грою «Шахтар» виявився набагато сильнішим за «Чорноморець». Щоправда, матеріалізувати свою колосальну перевагу в голи «гірники» довго не могли. На переповненій харківській арені, де більшу частину вболівальників становили донецькі фани на чолі з Президентом Віктором Януковичем, «шахтарі» довго розхитували насичену оборону суперників. Однак флангові атаки, котрі чергувалися з дальніми ударами по воротах Дмитра Безотосного, закінчувалися нічим.

«Чорноморець» був близьким, щоб завершити перший тайм унічию. Проте одеський мур не витримав наполегливого довбання «шахтарів» і за п’ять хвилин до свистка на перерву дав слабину. Атакувальний трикутник донеччан Мхітарян—Адріано—Фернандіньйо на підступах до штрафного майданчика розіграв показову комбінацію, в якій Ферна поставив результативну крапку, зробивши потужний і точний удар під поперечину. М’яч бразильця вийшов по–справжньому шедевральним і, думається, зайвий раз змусив власників «Манчестер Сіті» подумати над можливістю викласти за цього атакувального хавбека 50 млн. євро, які хоче виручити за Фернандіньйо «Шахтар».

М’яч «у роздягальню» визначив подальший перебіг гри. «Гол трохи заспокоїв «гірників», а нас засмутив», — сказав згодом Роман Григорчук.

Як зізнався тренер «Чорноморця», в його команді всерйоз розглядали можливість доведення матчу до серії пенальті, для чого навіть включили до заявки третього голкіпера — спеціаліста з 11–метрових Юрія Мартищука. Але після пропущеного гола картковий будиночок одеситів втратив першу опору.

Поки «моряки» оговтувалися, чемпіони країни вибили з–під хиткої конструкції опонентів другу опору. Скориставшись неузгодженістю захисників, Алекс Тейшейра майстерно замкнув флангову передачу Генріха Мхітаряна.

У вірменина — найкращого бомбардира чемпіонату — було достатньо голевих нагод забити і в фіналі Кубка, однак позавчорашній вечір пройшов під знаком бразильських снайперів. Третю й завершальну крапку в харківському фіналі поставив добре знайомий місцевій публіці футболіст. Тайсон, який під час зимового трансферного вікна переїхав зі Слобожанщини до столиці Донбасу, завдав гарматного удару під поперечину метрів із 28–ми.

Як можна було пересвідчитися, цій звитязі «Шахтар» радів ще менш активно, ніж чемпіонському «золоту». Принаймні Президент Янукович, котрий вийшов на поле в оточенні численних охоронців для нагородження команд, виглядав щасливішим, ніж дехто із донецьких футболістів.

«Із кожним роком усе складніше налаштовувати команду на виграш національних трофеїв, але сьогодні команда показала себе з найкращого боку, зіграла видовищно і красиво. Ми знали, як диктувати умови суперникові, контролювали м’яч упродовж усього матчу. Зрештою, рахунок по грі», — підсумував успішне завершення боротьби на внутрішньому фронті Мірча Луческу. Загалом, вигравши дев’ятий Кубок та зробивши третій «золотий дубль», донеччани наздогнали за цими показниками київське «Динамо».

Щодо «Чорноморця», який грав у фіналах утретє й міг здобути третій трофей, то ця поразка особливо його не засмутила. Адже для команди Григорчука вже саме потрапляння до цієї стадії КУ, що подарувало «морякам» путівки до Ліги Європи та Суперкубка України, вважалося перемогою. А зігравши, хоч і знову невдало, з найсильнішою командою країни, одесити здобули додатковий досвід, який знадобиться їм на міжнародній арені.

ТИТУЛЬНИЙ ЛИСТ

 

Усі володарі Кубка України

«Шахтар» — 9 (1995, 1997, 2001, 2002, 2004, 2008, 2011, 2012, 2013)

«Динамо» — 9 (1993, 1996, 1998, 1999, 2000, 2003, 2005, 2006, 2007)

«Чорноморець» — 2 (1992, 1994)

«Таврія» — 1 (2010)

«Ворскла» — 1 (2009)

ПРЯМА МОВА

Роман Григорчук,

головний тренер «Чорноморця»:

— Ми пишаємося тим, що дісталися до фіналу Кубка країни та пробилися у єврокубки. По самій грі слід визнати, що все на своїх місцях: «Шахтар» показав величезну перевагу над нами, тому все закономірно.

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

— Титули, переважним чином, виграються тактично.

 

ТАБЛО

 

Кубок України. Фінал

«Шахтар» (Донецьк) — «Чорноморець» (Одеса) — 3:0

Голи: Фернандіньйо, 40; Тейшейра, 53; Тайсон, 73

«Шахтар»: Каніболоцький, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Гюбшман (Степаненко, 78), Фернандіньйо (Коста, 68), Тейшейра, Мхітарян, Тайсон, Адріано (Едуардо, 78)

«Чорноморець»: Безотосний, Зубейко, Фонтанелло, Бергер, Вангелі, Ковальчук, Старгородський (Діденко, 46), Матос (Слінкін, 84), Бакай, Джедже (Рієра, 68), Бурдужан

Попередження: Шевчук, 57; Коста, 90; Срна, 90+1 — Бурдужан, 66; Діденко, 68; Бакай, 73

Суддя: Арановський (Київ)

Харків. Стадіон «Металіст», 40 003 глядачі

 

 

ЄВРОКУБКИ

 

Після програшу «Чорноморця» у фіналі Кубка України остаточно з’ясувався шлях українських клубів у єврокубковому сезоні 2013/14.

У Лізі Європи «Чорноморець» стартує з другого кваліфікаційного раунду (жеребкування — 24 червня, матчі 18–25 липня). З третього раунду відбору почне виступи в ЛЄ донецький «Металург» (1–8 серпня). Із заключного кола кваліфікації – «плей–оф» — почнуть київське «Динамо» та «Дніпро» (22–29 серпня).

У Лізі чемпіонів «Шахтар» стартує одразу з групового турніру, а «Металіст» — із третього раунду відбору, де буде «сіяним». За рейтингом харків’ян у когорті цього етапу випереджають лише «Зеніт», ПСВ та «Ліон».