Атака «кровожерів»

23.05.2013
Атака «кровожерів»

Укуси комарів — не лише неприємні, а й можуть загрожувати здоров’ю. (з сайта mosquitokiller.ru.)

Цьогорічна весна продовжує вражати. Не встигли ми оговтатися після березневих снігових заметів і насолодитися теплом і принадами квітучої пори року, аж тут інша напасть — рої всюдисущих голодних комарів.
Ентомологи пояснюють, що великій кількості й активності комах сприяє волога. А цьогорічна зима була надзвичайно сніжною. Тому не дивно, що в мікроводоймах, які утворилися з кучугур снігу, визріли армії комарів.
«На вулицю ввечері вийти неможливо. Комарі такі агресивні, кусючі — миттєво налітають, і нічим їх не відлякати. Навіть серед білого дня у будинку літають», — скаржиться жителька села Полузір’я на Полтавщині Наталія Мощенська, показуючи спійманого велетенського комара.

Кусати чи не кусати?

«Офіційна медицина точно не знає, чому одним людям комарі докучають постійно, а інших майже не чіпають, — пояснює «УМ» аспірант кафедри інфекційних хвороб Одеського Національного медичного університету, лікар–інфекціоніст Наталія Жураковська. — Ймовірно, це залежить від запаху людини, особливостей потових залоз: організм деяких людей виділяє природний репелент (аромат, що відлякує комарів). Таких «кровососи» не кусають. Натомість піт деяких людей містить молочну кислоту, яка приваблює комарів».

За деякими (щоправда, не підтвер­дженими науково) теоріями, комар любить «погану» кров і частіше атакує людей, котрі хворіють. Ще вважають, що вегетаріанці й сироїди, у яких «чиста» кров, «кровопивцям» не до смаку. Також поширена гіпотеза, ніби комахи люблять кров конкретної групи — третю, але й вона науково не обґрунтована.

Скопище хвороб

Комарині укуси — не тільки неприємні, а й небезпечні для здоров’я. Кожну інфекцію переносить конкретний вид комара, який живе у певній кліматичній зоні, наголошує Наталія Жураковська. Таких хвороб — більш як 50. Серед поширених «комариних» інфекцій — енцефаліт, малярія (або «болотна лихоманка»), хвороба Лайма. Встановлено, що капосні «кровососи» можуть навіть переносити вірус гепатиту С.

Особливо від «комариного лиха» потерпає малеча. Дітлахи розчісують уражене місце, що нерідко призводить до запальних, алергійних реакцій. Педіатри радять відразу прикладати до місця укусу щось холодне або намастити будь–якою антиалергійною маззю (наприклад, «Феністил гель», «Псило–бальзам» тощо) і слідкувати, щоб дитина не розчісувала пухирець. Якщо таких засобів під рукою немає, то згодиться будь–який, що містить спирт.

Киянка Олександра Макарчук із дитинства має алергію на комарів. «Колись моїй мамі педіатр порадила сильну реакцію на укус гамувати глюконатом кальцію. Досі так і рятуюсь: приймаю таблетку цього препарату — свербіж минає швидко і на ранок від укусу майже не залишається сліду». Мама шестирічної Діанки, львів’янка Уляна Топчій каже, що зазвичай її і дитину виручали спеціальні браслети проти комарів. Але при цьогорічному нашесті комах не допомагає нічого — ні браслети, ні спреї, ні спеціальні мазі.

Водночас лікарі застерігають: і спреї, і мазі проти комарів — це токсичні засоби, тож користуватися ними слід украй обережно, а купувати лише ті, що дозволені для дітей конкретного віку. «Але пам’ятайте, що всі ці препарати можуть проявляти індивідуальну дію: в одних випадках дають ефект, в інших — ні, — нагадує співробітник Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика, педіатр Надія Унич. — Якщо після укусу комара залишається місцева запальна реакція, яку супроводжує сильний свербіж, можна спробувати гомеопатичну мазь «Ірікар».

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Відлякати комара можна запахами, яких він не любить — гвоздики, анісу, евкаліпта. Спробуйте ефірною олією цих рослин змочити ватку і покласти на підвіконня або біля ліжка. Доречно змастити ароматними олійками відкриті частини тіла. Такий захист діятиме мінімум 2 години. Комар не любить також запаху камфори: якщо у кімнаті випарити 100 г цієї речовини на водяній бані — захист від комарів забезпечений на цілу ніч.

ВАЖЛИВО!

Лікарі попереджають: місце укусу краще не розчісувати, інакше в ранку може потрапити інфекція. Зняти свербіж допомагають компреси з соди, борний спирт, настоянка календули, сердечні краплі — корвалол або барбовал, розчинена у воді таблетка валідолу, а також сік цибулі, часнику чи помідора. Швидко вгамовує подразнення олія чайного дерева.

Якщо на місці укусу виник набряк, прикладіть до нього що–небудь холодне або протріть кубиком льоду. Однак коли після «комариної атаки» у вас підвищилася температура, з’явився сильний головний біль, — негайно звертайтеся до лікаря. Так може проявляти себе інфекційна лихоманка або вірусний енцефаліт.