Михайло Поплавський: «Українська пісня вічна, як небо і сонце»

22.05.2013
Михайло Поплавський: «Українська пісня вічна, як небо і сонце»

Фiнальнi акорди «Української пiснi року».

Гала–концерт транслювався у прямому ефірі на Першому Національному телеканалі. На одній сцені виступили імениті артисти й молоді співаки. Звучали пісні, які вже полюбилися, і нові композиції, що стали хітами.
Український хіт–парад «Наша пісня» вперше з’явився в ефірі УТ–1 18 січня 2004 року. Автором ідеї, меценатом загальнонаціонального телевізійного конкурсу та головним режисером–постановником упродовж багатьох років є народний артист України, професор, ректор Київського національного університету культури і мистецтв Михайло Поплавський.

Із перших кроків до міжнародного визнання

На прес–конференції, яка відбулася перед початком музичного телевізійного національного проекту «Українська пісня року», згадувалось, як усе розпочиналося. Радянські телеглядачі дуже добре пам’ятають московський музичний телефестиваль «Песня года», куди співаки з’їжджалися з усіх усюд. Нічого подібного в Україні не організовувалося і не проводилося. Тому і жодної конкуренції московський телепроект на наших теренах усі ці майже чотири десятиліття не мав. З ефіру практично зникла вітчизняна музика всіх стилів і напрямів. І ось відомий «співаючий ректор» Михайло Поплавський за кілька років створив суто український телепроект і наповнив популярний формат українським змістом і, звичайно, вже в нашій державі. До речі, головною умовою участі у проекті було і залишається виконання пісні винятково українською мовою. Це принципова позиція ідейного натхненника конкурсу Михайла Поплавського.

Українською мовою заспівали Тетяна Овсієнко, Олександр Сєров, Олексій Глизін, Наталя Корольова, Лоліта Мілявська, гурти «Балаган лімітед» і «Прем’єр–міністр», білоруський гурт «Пісняри», молдавський рок–гурт «Здоб ши Здуб»...

Цьогорічний гість і номінант «Української пісні року» народний артист Росії Олександр Сєров подарував глядачам «Пісню з полонини», яку 45 років тому вперше виконав легендарний український співак Дмитро Гнатюк.

«Я живу 30 років у Москві, але завжди мене тягне на батьківщину, — зізнався Олександр Сєров. — Мені близькі українські пісні, наприклад, «Думи мої, думи» на слова Тараса Шевченка. Щодо «Пісні з полонини» я навмисне уникав своєї інтерпретації, намагаючись зберегти стиль першого виконавця Дмитра Гнатюка. Ця пісня поза часом. І знаєте, коли я її виконував у Росії, зокрема, Курську, Орлі, вона йшла «на біс». Я маю намір записати ще дві українські пісні, «Кохана» і «Чорнобривці». Михайло Поплавський — людина номер один в Україні. Він робить величезну справу у сфері популяризації української національної пісні, що оспівує Україну у всіх її іпостасях», — не приховував емоцій артист.

Телепроект «Українська пісня» прославив Україну на весь світ

Із березня 2012 року національний музичний телевізійний проект «Українська пісня» вийшов на міжнародну арену.

2 квітня 2012 року національний мегапроект «Пісня об’єднує нас!» увійшов до Книги світових рекордів Гіннесса як найтриваліший музичний телевізійний марафон національної пісні в прямому ефірі. На Першому Національному телеканалі він тривав упродовж 110 годин без перерви на новини та рекламу. Одним з авторів ідеї проведення рекордного музичного телемарафону був Михайло Поплавський, а організатором — Київський національний університет культури і мистецтв та Перший Національний телеканал.

До участі було запрошено понад три тисячі виконавців різного віку і національностей, які представили всі жанри української пісні. За перебігом телемарафону стежили у 155–ти країнах. Рекорд України став топ–новиною номер один провідних інформаційних агентств світу.

«Українська пісня — вічна, як небо і сонце, вона найкраща у світі! Ми це довели, встановивши світовий рекорд. Телемарафон «Пісня об’єднує нас!», що ввійшов до Книги рекордів Гіннесса, вперше представив Україну в музично–пісенному дискурсі на весь світ. Через українську пісню ми заявили про свою національно–культурну ідентичність.

Сьогодні «Українська пісня року» відзначила найкращих виконавців, діячів культури та мистецтв, які зробили вагомий внесок у розвиток української пісні. Київський національний університет культури і мистецтв своїми національними проектами і надалі буде популяризувати все українське, особливо серед молоді, саме за цим майбутнє, тому що без власної пісні, мови і культури немає нації. Сьогодні ми гордо дописали ще одну сторінку легендарної історії української пісні. Тримаймо разом українську хвилю!» — сказав меценат, автор ідеї та головний режисер–постановник загальнонаціонального телевізійного музичного проекту «Українська пісня року» Михайло Поплавський.

«...Тільки вірю: не вмреш, Україно, Бо співочий народ не вмира...»

Церемонія нагородження переможців національної музичної премії «Українська пісня року» відбулася на головній сцені країни під гаслом «Тримай українську хвилю». Номінантів представляли ведучі гала–концерту народні артисти України Михайло Поплавський та Наталія Бучинська.

Отже, перша номінація — «Майбутнє української пісні». Музичну премію «Відкриття року» за пісню «Тече вода» отримала ефектна Марічка Яремчук, яка з честю продовжує династію свого славетного батька Назарія Яремчука.

Шквал оплесків зірвав виступ Антоніни Матвієнко (пісня «Коханий»), яку названо «Талантом року». Тоня постала в новому амплуа, з’явившись на сцені в екстравагантному вбранні і зі стильною зачіскою. «Хітовим гуртом року» став колектив «Антитіла», що представив на суд глядачів пісню «Невидимка». Романтична і експресивна Б’янка, яка, до слова, є громадянкою Білорусі, отримала премію «Ексклюзив року». А «Мелодикою української пісні» названо Ірину Федишин, яка заспівала авторську пісню «Україна».

Наступна номінація — «Гордість української пісні». Премію «Тріумфатор» отримав Олександр Сєров за відродження легендарної «Пісні з полонини». У номінації «Щирість» відзначилась Наталія Бучинська. Під час виконання нею пісні «Ми — українці», як завжди, відчувався драйв, сила і справжня українська душа.

«Я дуже рада, що працюю над таким проектом із Михайлом Поплавським та іншими воістину видатними артистами, адже разом ми піднімаємо українську пісню. Я вважаю себе патріоткою, і ті, хто з моєю творчістю знайомий, знають, що без української пісні не відбувається жоден мій виступ. Для мене дуже престижно брати участь в «Українській пісні року» і я надзвичайно вдячна глядачеві і горджусь цією відзнакою».

«Кращим дуетом року» визнано Катерину Бужинську і Петра Чорного, що заспівали «Дві зорі». Премію «Взірець української пісні» вручено народному артисту України Віталію Білоножку, який з шармом виконав «Віват, чоловіки!». А темпераментного Павла Зіброва за пісню «Ти, тільки ти» названо «Еталоном».

Бурю овацій у глядачів викликала популярна серед молоді пісня «Приречений на любов» — за чотири місяці більше мільйона переглядів у YouTube у виконанні Михайла Поплавського, який з’явився на сцені в білосніжному костюмі у супроводі чарівних студенток кафедри сучасної хореографії КНУКіМ. «А це — презент для вас, — продовжив Михайло Поплавський. — І заспівав «Чоловікам пасує висота». Славетний ректор отримав нагороду «Гарант української пісні».

У номінації «Легенди української пісні» відзначився дзвінкоголосий Іван Попович. За пісню «Примиріться, сини!» його нагороджено премією «Оберіг української пісні». «Гордістю» названо Іво Бобула, що подарував улюблений хіт «Любов крізь літа». Заслужену артистку України Анжеліку Рудницьку удостоєно премії «Гідність української пісні» (пісня «В ніч на Купала»).

Тривалими оплесками і букетами квітів, а також премією «Митець української пісні» винагородили легендарного співака, 88–річного Дмитра Михайловича Гнатюка. «Два кольори» зала слухала стоячи. «Я щасливий, що у нас така талановита молодь, а співоча Україна славна найкрасивішими жінками у світі. Але ж...» — зала не дала договорити, зірвавшись iз місць, глядачі обдаровували маестро шквалом аплодисментів.

Мистецький захід завершився, як і всі проекти Михайла Поплавського, грандіозно та масштабно. На сцену вийшли всі артисти і разом із глядачами під спалах різнобарвних феєрверків виконали величну пісню «Моя Україна», яка вже стала неофіційним гімном усіх українців.

Для тих, хто не зміг побачити грандіозне свято національної пісні, є чудова нагода 30 травня о 21.30 на Першому Національному переглянути повтор трансляції «Української пісні року».