«Лукашини» нашого часу

22.05.2013

Нині правила авіаційної безпеки настільки жорсткі, що, здавалося б, про повторення «подвигу» Жені Лукашина, який помилково залетів у Ленінград, не може бути й мови. Адже посадкові документи кожного пасажира в аеропортах старанно перевіряють, і не один раз. Але це не завадило двом американським туристам, які прямували до Африки, опинитися на іншому кінці світу.

Сталося це через помилку авіакомпанії Turkish Airlines, яка слідом за двома небораками переплутала коди аеропортів. Як пише газета «Дейлі телеграф», у результаті Трайєт Во та його дружина Сенді Валдівізіо, що летіли з Лос–Анджелеса в місто Дакар у Сенегалі, опинилися в Дацці — столиці Бангладеш у Південній Азії.

Ну гаразд, можна сплутати позначення Дакара (DKR) і міста Дакка (DAC). Але ж про маршрут повідомляють ще й у самому літаку? Далебі. Американці просто не розчули, і коли стюардеса оголошувала, що вони летять до Дакки, Трайєт і Сенді вирішили, що так звучить слово «Дакар» із турецьким акцентом.

Уже коли лайнер приземлився в Бангладеш, пара повідомила авіакомпанії про помилку. Втім, у Turkish Airlines визнавати свій прорахунок не поспішали. Протягом 12 годин авіакомпанія вивчала дані замовлення мандрівників, і лише після цього організувала їх реєстрацію на рейс до Сенегалу. Багаж туристів прибув за місцем призначення через два дні після них.

Незважаючи на те, що інцидент стався ще в грудні минулого року, відомо про нього стало лише тепер, після довгих зусиль американців, спрямованих на отримання компенсації. «Турецькі авіалінії» висловили жаль з приводу того, що сталося, і запропонували Во й Валдівізіо два безкоштовні квитки економ–класу на будь–який напрямок, що входить до маршрутної мережі авіакомпанії.