Рецепт легендарної «коли»?

17.05.2013

Мешканець штату Джорджія Кліфф Клудж продає на інтернет–аукціоні eBay оригінальний рецепт «кока–коли», що зберігся з часів ІІ Світової війни. За словами Клуджа, він виявив рецепт, вивчаючи коробку з паперами відомого хіміка із Джорджії. Сам Клудж займається продажем антикваріату, а ящик зі старими документами придбав на аукціоні. Рецепт, датований 1943 роком, лежав поміж особистих листів знаного земляка.

Антиквар припускає, що компанія «Кока–кола» могла відправити рецепт хіміку, аби той запропонував заміну для деяких інгредієнтів, оскільки під час війни виробник мав проблеми з деякими матеріалами.

«У цьому листі є формула і опис процесів, необхідних для приготування. Гадаю, це рецепт «кока–коли», — сказав газеті «Дейлі мейл» Кліфф Клудж і назвав просто космічну стартову ціну: 5 мільйонів доларів. Якщо хтось захоче придбати документ, оминаючи торги, вартість становитиме 15 млн. А що ви хочете, якщо йдеться про оригінальний рецепт легендарного тонізуючого напою, котрий «Кока–кола» перетворила на культ і зберігає за сімома замками?

Щоправда, продавець уже встиг висловити сумнів, що операція принесе йому мільйони, однак Клудж має намір виручити на аукціоні принаймні кілька сотень тисяч доларів. Він опублікував уривки з рецепту, приховавши слова, які можуть видати формулу напою.

А як реагує на це фірма? Тед Райан, історик і архіваріус The Coca–Cola Company, вважає, що Клудж виявив напій типу «коли», який власне «кока–колою» не є. «Конкретно ця формула — одна з тих, що спливали всі ці роки як результат спроб підробити смак «кока–коли», — сказав він.