Чари «аристократів»

17.05.2013
Чари «аристократів»

Футболісти «Челсі» з першим для них кубком Ліги Європи. Фото Рейтер.

Намагаючись освіжити малоцікавий Кубок УЄФА, президент Європейського союзу футбольних асоціацій Мішель Платіні настільки захопився вдосконаленням турніру, що не помітив, як той перетворився на «фарм» Ліги чемпіонів. Схожість у назві, частково спільний перелік спонсорів, частково — одні й ті самі учасники, які перетікають з однієї турнірної сітки в іншу. І от у фіналі четвертого розіграшу Ліги Європи зустрілися невдахи групового раунду Суперліги–2012/13, а його переможцем стала команда — чинний володар Кубка чемпіонів.

Ситуація, коли один футбольний клуб одночасно заволодів обома єврокубками, абсолютно нова. «Першопрохідцем» у цьому питанні став «Челсі». Через десять днів у першому в історії німецькому фіналі Ліги чемпіонів визначиться новий переможець клубного чемпіонату континенту, але доти «обопільним володарем» лишатимуться «аристократи» з Лондона.

І хто б міг подумати, що на таке спроможеться команда, яку впродовж сезону лихоманило, команда на чолі з тимчасовим тренером Рафаелем Бенітесом, який напевне залишить «Челсі» в наступне міжсезоння? Хай там що, а, як і в минулорічному фіналі Суперліги проти «Баварії», невиразна, відверто нечемпіонська гра «аристократів» не стала на заваді виграшу ними єврокубка.

Сказати, що на полі «Амстердам–арени» позавчора ввечері була лише одна команда — лісабонська «Бенфіка» — не можна. Все–таки «сині» не постійно відсиджувалися в обороні. Проте їхні випади назвати повноцінними атаками можна було з великою натяжкою. За великим рахунком, небезпека біля воріт амбітних португальців виникала після дальніх пострілів капітана «Челсі» Френка Лемпарда або ж після помилок власних захисників. Нерозторопність оборонців на чолі з капітаном Луїзао і призвела до першого голу Фернандо Торреса. А неуважність чи, радше, втрата концентрації вже по закінченні основного ігрового часу поставила хрест на надіях «Бенфіки» виграти євротрофей уперше з 1962 року.

«Подумки я вже почав готуватися до додаткового часу, але коли підійшов до кутового прапорця, згадав про минулорічний фінал Ліги чемпіонів, коли на останніх хвилинах рахунок у матчі зрівняв Дідьє Дрогба. Тепер це повторилося, і я щасливий», — сказав іспанський півзахисник «Челсі» Хуан Мата. Після подачі корнера «фантастичний», за його словами, м’яч ударом головою забив 29–річний сербський захисник Браніслав Іванович, який до переходу в команду Абрамовича виступав за московський «Локомотив».

Підопічні Жоржа Жезуша мали значно більше голевих нагод, володіли територіальною й ігрової перевагою. Але пробили Петра Чеха лише одного разу — з пенальті. У інших сприятливих для взяття воріт ситуаціях на «орлів» неначе находив ступор, і вони намагався ще більше «покращити» момент — а зрештою марнували атаку.

Під час цього матчу лише лінивий коментатор не згадав про «прокляття Гуттманна», через яке «Бенфіка» вже більше 50 років не може виграти жодного континентального турніру. Річ у тім, що в 1962 році, після виграшу з «орлами» Кубка чемпіонів (там само в Амстердамі), їхній іменитий наставник Бела Гуттманн попросив у керівництва клубу прибавки до зарплати. Власники «Бенфіки» не пристали на пропозицію угорського наставника, на що той відповів: «Якщо так, то в найближчі сто років ваша команда більше не виграє жодного європейського титулу». З того часу, з урахуванням уже й позавчорашнього матчу, «Бенфіка» зіграла сім єврокубкових фіналів, проте в жодному з них не перемогла.

«Ми робили все для перемоги, але я не можу пояснити, чому ми програли. Ми заслужено вийшли у фінал і показали світу, з чого зроблена «Бенфіка». Ми довели, що «Бенфіка» готова почати перемагати», — відзначив воротар «орлів» Артур.

А для «пенсіонерів» це четвертий повноцінний трофей в історії. Досі вони виборювали трофей ЛЧ–2012, Кубки володарів кубків–1971 і 1998, ну й Суперкубок–1998.

«Це особливий вечір для всіх, хто мав до цього відношення. Коли береш участь у фіналі й перемагаєш, ти завжди щасливий», — розповів про свої емоції наставник «Челсі» Рафаель Бенітес. Упродовж його нетривалої роботи з «аристократами» уболівальники тільки що й критикували Рафу. Але тепер іспанський фахівець, під орудою якого відродився найдорожчий футболіст «синіх» Фернандо Торрес, із високо піднятою головою може передати стерно своєму наступникові. Яким, скоріше за все, стане Жозе Моуріньйо.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Фінал

«Бенфіка» (Португалія) — «Челсі» (Англія) — 1:2

Голи: Кардосо, 68 (пен.) — Торрес, 60; Іванович, 90+3

«Бенфіка»: Артур, Алмейда, Гарай (Жардел, 78), Луїзао, Мельгарехо (Джон, 66), Перес, Матич, Сальвіо, Родріго (Ліма, 66), Гайтан, Кардосо

«Челсі»: Чех, Аспілікуета, Іванович, Кехілл, Е. Коул, Д. Луїс, Рамірес, Оскар, Лемпард, Мата, Торрес

Попередження: Гарай, 45; Луїзао, 61 — Оскар, 14

Суддя: Кюйперс (Голландія)

Амстердам. «Амстердам–арена», 46 163 глядачі

* * *

Бомбардири Ліги Європи–2012/13: Лібор Козак («Лаціо») — 8, Оскар Кардосо («Бенфіка»), Едінсон Кавані («Наполі») — по 7.