Жіноча сила

30.04.2013
Жіноча сила

Ірина Кіндзерська (крайня праворуч) — бронзова призерка ЧЄ–2013. Фото з сайта eju.net.

Попри відчутно слабший контингент учасників ЧЄ–2013, збірна України з дзюдо минулого тижня в Будапешті була за крок до повторення безмедального олімпійського провалу–2012. Як і в Лондоні, в столиці Угорщини невдачі українських дзюдоїстів почалися зі стартової поразки найтитулованішого вітчизняного борця Георгія Зантараї. І знову до останнього змагального дня в нас не було медалей. Проте цього разу врятувала Ірина Кіндзерська. На Олімпіаді наша важковаговичка показала найкращий поміж українців результат — п’ятий. А тепер на першості Європи Іра свою сутичку за «бронзу» виграла і стала єдиною представницею «синьо–жовтої» збірної, хто зійшов на п’єдестал.

Свій турнірний шлях у Будапешті хмельничанка почала з перемоги над туркенею Гюльсах Коцатюрк. Потім була поразка у півфіналі знаній француженці Еміль Андеол, після чого у завершальному поєдинку втішного турніру Кіндзерська розібралася з німкенею Жасмін Куелбс.

Окрім Ірини, у втішних турнірах, де змагаються невдахи чвертьфінальних та півфінальних сутичок, брали участь іще троє українців. На жаль, усі вони припинили боротьбу вже на перших етапах «бронзової» дистанції: Шушена Гевондян (до 57 кг) поступилася Санні Верхаген із Голландії, Вікторія Туркс (до 78 кг) — німкені Луїзі Малжан, Віталій Дудчик (до 81 кг) — грузинові Левану Циклаурі.

Водночас індивідуальні невдачі наші дзюдоїсти (Зантарая, Геворг Геворгян (обидва — до 66 кг), Сергій Дребот (до 73 кг), Дудчик, Віталій Попович (обидва — до 81 кг), Кеджау Ньябалі, Станіслав Ретинський (обидва — до 90 кг), Артем Блошенко та Дмитро Лучинко (обидва — до 100 кг)) компенсували в командному турнірі, де вирвали «бронзу» у господарів–угорців — 4:1. «У нашій збірній багато молодих атлетів, для яких це перша серйозна нагорода. На ці змагання ми не змогли виставити найсильніший склад, але ми сподіваємося показати кращий результат наступного разу», — сказав лідер «синьо–жовтих» Георгій Зантарая.

Найсильнішою чоловічою командою ЧЄ стала збірна Грузії. У фіналі грузини здолали росіян, котрі у півфіналі виграли в України з рахунком 5:0.

У жінок перемогу відсвяткували голландки, а українки зійшли з дистанції вже в першому раунді, поступившись словенкам (2:3).

У загальному медальному заліку на першому місці теж Грузія — 8 нагород (4+3+1).