Квиток на Марс — безплатний!

26.04.2013

Нідерландська компанія Mars One почала набір охочих полетіти на Марс. Експедиція триватиме дев’ять років, а квиток передбачається безкоштовний, бо він лише в один бік. Йдеться про людей, які залишаться назавжди жити в першій марсіанській колонії.

Приватний проект Mars One («Марс–1») запущено 2011 року. Наразі набралося вже 10 тисяч бажаючих розпрощатися із земним життям, щоб стати марсіанином. Невдовзі з них відберуть 24 найбільш придатних і почнуть будувати симулятор місії.

На січень 2016 року заплановано першу відправку двох із половиною тонн обладнання й харчів. У 2018–му на Червону планету обіцяють послати космічний корабель із всюдиходом, який має обрати оптимальне місце для поселення землян. 2021 року на Марс транспортуватимуть блоки для помешкань і життєзабезпечення та ще один марсохід, щоб за рік завершити створення атмосфери у житлових приміщеннях та запустити обладнання для отримання води. Нарешті у вересні 2022 року на Марс полетять четверо перших космонавтів, а 2033 року населення колонії має сягнути 20 осіб. Принаймні це передбачає нинішній план, вартість якого — $ 6 млрд.

Відібрані кандидати обох статей здобуватимуть необхідні навички для польоту і проживання на іншій планеті, проходитимуть тести на тривале перебування в замкненому просторі тощо. Мінімальний вік для подачі заявки — 18 років, максимальний — 65. Перевагу надають здоровим молодим людям із науково–технічною освітою. Заявки приймаються за адресою: http://applicants.mars–one.com.

А тепер найцікавіше. Перших чотирьох землян, які мають стати піонерами Марсу, визначатимуть телеглядачі в рамках реаліті–шоу. Проект Mars One якраз і має реалізуватися на прибутки від цієї захопливої телепрограми. Щоправда, хоча кампанія ведеться за підтримки цілком серйозної людини — лауреата Нобелівської премії з фізики Герарда Хоофта, схоже, що телевізійним шоу все й скінчиться.