Чотири залпи Левого

26.04.2013
Чотири залпи Левого

Поляк Роберт Левандовський у матчі з «Реалом» святкував забиті голи аж чотири рази. Фото Рейтер.

Кілька років поспіль Міжнародна федерація футбольної історії та статистики називала іспанську прімеру найсильнішою лігою світу, а дует її грандів — «Барселону» та «Реал» — вважали найбажанішими кандидатами для цьогорічного фіналу Ліги чемпіонів на «Уемблі». Вочевидь не проти такого розвитку подій була й спортивна доля, яка розвела мадридців та каталонців по різних півфінальних парах. Щоправда, іншої думки щодо фінального представництва виявилися суперники іспанців із бундесліги. Вони виграли першу частину німецько–іспанського протистояння з непристойним рахунком 8:1! Якщо «Баварія» зробила чотири пробоїни в череві «Барси», то дортмундська «Боруссія» за шаленої підтримки бундес–фанів позавчора піднесла схожий неприємний сюрприз «королівському клубу» – 4:1.

Після домашніх мук команди Юргена Клоппа у чвертьфіналі проти «Малаги», коли «оси» врятувалися тільки в компенсований час, мало хто міг спрогнозувати побиття на «Вестфалленштадіоні» значно сильнішої іспанської команди. Однак, на відміну від «анчоусів», які грали з «жовто–чорними» на максимумі можливостей «за себе і свого тренера», «Реал» у Дортмунді виглядав невиразно й безпорадно. «На полі я бачив лише одну команду, яка діяла значно краще за свого опонента. Команду, яка була більш агресивною та фізично сильнішою», — констатував тренер мадридського клубу Жозе Моуріньйо.

Мадридські футболісти багато помилялися, часто програвали боротьбу своїм візаві, і загалом грали без вогника в очах. Не секрет, що в нинішньому «Реалі» панує нездорова атмосфера у стосунках між тренером та гравцями. Більшість футболістів не сприймають методи роботи «Особливого» й підштовхують його піти з клубу. Португалець і сам уже казав, що після завершення сезону його в «Реалі» не буде. Думається, цей факт неабияк вплинув на остаточне оформлення підсумкового протоколу, в якому аж чотири рази повторювалося одне прізвище. Найкращий бомбардир «Боруссії» Роберт Левандовський на прізвисько Левий став справжнім жахом для «вершкових», оформивши в матчі «покер». Особливо продуктивно попрацював поляк на початку другого тайму, коли за 20 хвилин тричі вразив ворота Дієго Лопеса.

«Ми втрачали м’яч у простих ситуаціях і погано опікали Левандовського. Ми знали, що це рухливий нападаючий, але не змогли належним чином за ним устежити», — оцінив роботу героя матчу Моуріньйо.

Відчувалося, що «Реал» виявився не готовим до тієї швидкості, боротьби та агресії, яку запропонував суперник. «Але якщо ми проведемо божевільний матч–відповідь, покажемо футбол найвищого рівня і реалізуємо всі свої моменти, то зможемо добитися підсумкової переваги. У футболі можливо все», — вірить у диво тренер «реалістів».

Водночас керівництво «Боруссії» намагається вберегти футболістів від завчасної ейфорії. «Удома «Реал» не раз вигравав із різницею в чотири чи п’ять м’ячів. Тому ми повинні зробити все, щоб цього не сталося. Поки що ми лише трохи прочинили двері до Лондона», — підсумував президент «Боруссії» Ханс–Йоахім Ватцке.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

1/2 фіналу (матч середи)

«Боруссія» (Д, Німеччина) — «Реал» (Іспанія) — 4:1

Голи: Левандовський, 8, 50, 55, 67 (пен.) — К. Роналдо, 43

«Боруссія»: Вайденфеллер, Піщек (Гросскройтц, 83), Суботич, Хуммельс, Шмельцер, Бендер, Гюндоган (Шибер, 90+1), Блащиковський (Кель, 82), Гьотце, Ройс, Левандовський

«Реал»: Д. Лопес, Рамос, Варан, Пепе, Коентрао, Хедіра, Х. Алонсо (Кака, 80), Модрич (Ді Марія, 71), Озіл, Ігуаїн (Бензема, 69), К. Роналдо

Попередження: Левандовський, 70 — Хедіра, 54; Озіл, 64; Рамос, 90+2

Суддя: Куйперс (Голландія)

Дортмунд. «Вестфалленштадіон», 65 829 глядачів