Головна перемога позаду?

26.04.2013
Головна перемога позаду?

Найтитулованіший дзюдоїст української збірної Георгій Зантарая програв свою першу сутичку на ЧЄ–2013. Фото з сайта dsmsu.gov.ua.

Після провальної Олімпіади–2012, на якій наші дзюдоїсти залишилися без нагород, вітчизняні майстри татамі вирушили на чемпіонат Європи до Угорщини — так би мовити, по сатисфакцію. На початку нового олімпійського циклу деякі підопічні Сергія Дуброви вже відзначилися медалями на престижних міжнародних стартах — Континентальному кубку та Гран–прі, проте, як відомо, якість підготовки держава оцінює саме за результатами першостей світу та Європи.

Уже традиційно найголовніші медальні сподівання української збірної були пов’язані з Георгієм Зантараєю, чемпіоном світу–2009, чемпіоном Європи–2011. Його похід по олімпійську медаль у Лондоні завершився у першому раунді поразкою італійцеві Еліо Верде, відтак учора на старті ЧЄ–2013 у Будапешті киянин розраховував на реванш. Цікаво, що після Ігор–2012 обидва спортсмени, які виступали в найлегшій категорії — до 60 кг, перейшли у вищу вагу.

«Останні чотири роки я боровся в категорії до 60 кг, але після Олімпіади в Лондоні я добре відпочив, відновився і вирішив піднятися на категорію. На сьогодні моя фактична вага становить 67 кіло», — казав перед початком європейської першості Зантарая. Адаптація Гео до нових «рамок» пройшла, можна сказати, безболісно, адже на початку нового сезону український грузин виграв два міжнародні турніри. А невдачу на Олімпіаді він прокоментував по–філософськи: «Я впевнений, що в 2012 році відразу двох перемог бути не могло. Народження сина Давида — грандіозна подія, яка компенсувала мені всі олімпійські розчарування й не дозволила зануритися у відчай».

Після переходу Георгія на вищий рівень у категорії до 60 кг не знайшлося заміни для її першого номера. Відтак на ЧЄ–2013 Україна у змаганнях чоловіків–«метеликів» не представлена. Так само через кадрові проблеми немає українців у заявочному протоколі категорії понад 100 кг.

Перший змагальний день на турнірі був повністю присвячений баталіям легковаговиків і, на превеликий жаль, наша головна ставка знову не зіграла. Уже в першій сутичці Зантарая (23–й номер світового рейтингу) програв угорцеві Бенсе Замборі (89) й залишився біля «розбитого корита». Невдало стартував і другий представник України в цій категорії — Геворг Геворгян не встояв перед білорусом Дмитром Шершнем.

Дебютні потуги наших жінок виявилися дещо кращими. На старті Марина Черняк (48 кг) програла росіянці Олесі Кузнєцовій, а Марія Буйок (52 кг) — ірландці Лізі Керні. Олександра Старкова (52 кг) у першій сутичці здолала британку Луїзу Реніккс, а в наступному раунді спіткнулася на Наталії Кузюткіній із Росії. А от представниця України Шушана Гевондян (57 кг) завдяки перемогам над Камілою Жиман (Ізраїль) та Тіною Зелтнер (Австрія) змагалася у втішному турнірі, бо в 1/4 фіналу поступилася австріячці Фіазмозер. Остаточні підсумки змагань у цих категоріях стали відомі вже після здачі цього номеру «УМ» до друку.

У наступні змагальні дні Україна може розраховувати на медальні виступи призерів попередньої континентальної першості Володимира Сороки та Марини Прищепи, а також Ірини Кіндзерської, яка найкраще з вітчизняних дзюдоїстів виступила на Лондонській олімпіаді, посівши п’яте місце.