НОВИНИ ПЛЮС

25.04.2013

Кримінальна «Пісня Галагана»

Печерський райсуд Києва засудив колишнього директора держпідприємства «Укркінохроніка» до восьми років позбавлення волі за розтрату бюджетних коштів, призначених для зйомок фільму про козаків «Пісня Галагана». Як повідомляє прес–служба прокуратури Печерського району, екс–директора також позбавлено права займати посади, пов’язані з використанням організаційно–розпорядчих та адміністративно–господарських функцій, протягом трьох років. Ще у 2008 році підприємство отримало державне замовлення на створення і випуск у прокат повнометражного фільму за мотивами козацьких переказів. У тому ж році директор «Укркінохроніки» підписав договір із приватним підприємством, яке мало виготовити декорації до фільму: паркани, козацькі хати, сторожові вежі, криниці та інший інвентар.

Як встановило слідство, фірма–підрядник жодних робіт із виготовлення декорацій не проводила, але директор підписав акт виконаних робіт, згідно з яким на банківські рахунки приватного підприємства було перераховано 300 тис. грн. державних коштів. У ході досудового розслідування керівник підприємства був викритий у скоєнні інших посадових злочинів: перевищенні службових повноважень і підробці документів тощо. Прокуратура не повідомляє імені обвинувачуваного екс–директора у зв’язку з можливою подачею ним апеляції.

Міліція з Бандерою

Напередодні травневих свят міліція Львівщини візьме під охорону всі пам’ятники, які можуть стати предметом посягань з боку вандалів. За словами начальника обласної міліції Олександра Рудяка, півтори сотні правоохоронців охоронятимуть «усі пам’ятники — Бандері, Шухевичу, радянським воїнам». Водночас міліція Львівщини поки що не наблизилася до розкриття фактів вандалізму щодо пам’ятників провідникам ОУН–УПА, які сталися на Львівщині впродовж березня–квітня цього року.

Сотні митників корумповані

Майже 250 митників було притягнуто до дисциплінарної відповідальності за порушення службових обов’язків у першому кварталі цього року, повідомляє прес–служба Міністерства доходів і зборів України. Коже п’ятий випадок корупційних дій та інших правопорушень виявлений співробітниками управління внутрішньої безпеки Міндоходів. Крiм цього, з високопоставленими митниками проведено майже п’ятсот профілактичних бесід. У міністерстві також закликають громадян повідомляти про всі випадки, які мають ознаки зловживань, на гарячу лінію відомчого сервісу «Пульс» за телефоном: (044) 284–00–07.

Купуй автівки з iнтернету

У Києві затримано шахрая, який торгував віртуальними автомобілями. Він виставляв в iнтернеті оголошення про продаж автомобілів престижних марок за зниженими цінами, фото брав також в iнтернеті, під кожним оголошенням розміщував новий контактний телефон. Під час телефонної розмови з потенційним покупцем шахрай запевняв, що автомобіль перебуває в гарному технічному стані і на даний товар є досить багато покупців. Таким чином він зацікавлював співбесідника і в останній момент повідомляв, що для бронювання потрібно внести завдаток на банківську картку. Розмір завдатку становив від 2 тис. до 8 тис. грн. У такий спосіб шахрай лише за один день міг «продати» віртуальних автомобілів на суму до 16 тис. грн. Правоохоронці встановили особу зловмисника, однак той втік і майже рік переховувався в різних містах України.

Одне пальто на п’ять років

Прокуратура констатує порушення в Україні прав дітей–інвалідів у багатьох сферах. Так, за словами начальника Головного управління захисту прав і свобод дітей ГПУ Володимира Вишинського, досить часто дітей, здатних успішно засвоювати навчальний матеріал, безпідставно направляли до спеціальних інтернатних закладів, перед цим обстеживши їх лише поверхово. Загалом прокурорами виявлено 60 таких фактів у Івано–Франківській, Хмельницькій, Чернігівській областях та місті Києвi. Зауважимо, що для виховання та навчання дітей–інвалідів та дітей з вадами розвитку в Україні діє мережа спеціалізованих інтернатних установ, де перебуває 50 тисяч вихованців. Пан Вишинський каже, що у деяких з таких закладів не забезпечено стовідсоткове утримання за рахунок держави. Так, у Конотопському будинку–інтернаті дитині, позбавленій батьківського піклування, за п’ять років видали лише одне пальто! Інший одяг, яким за нормами діти мають забезпечуватись щороку, не надавався жодного разу. А у Закарпатській області з особистих рахунків тридцяти вихованців Свалявського обласного будинку дитини безпідставно списано 36 тис. грн. На вимогу прокуратури області права дітей поновлено.

Володимир Вишинський також повідомив, що майже 2,5 тисячі старшокласників з вадами слуху не мають підручників. Так само підручників не мають, або мають підручник лише з одного предмету, понад сімсот старшокласників інтернатів для слабозорих дітей.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>