Справа, що не стоїть на місці

23.04.2013

Досягнення у музейній справі відтепер носитимуть ім’я найвідомішого музейника України, директора Львівської академії мистецтв, академіка, героя України та рятівника Пінзелевих скульптур Бориса Григоровича Возницького. З такою ініціативою виступив музейно–мистецький комплекс «Мистецький арсенал», Львівська Національна галерея мистецтв та Благодійний фонд «Мистецький арсенал». 18 квітня було дано офіційний старт премії «за вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи» та оголошено склад експертної ради. Першу премію вручать уже за три місяці — 30 липня. Переможець отримає 20 тис. гривень. Надалі досягнення у музейній справі нагородою Возницького відзначатимуть щодва роки.

Дата оголошення премії відбулася майже у день народження «винуватця»: 16 квітня Борису Григоровичу виповнилося б 87 років. А нещодавно за підтримки Мінкультури Львівській національній галереї мистецтв було присвоєно ім’я Бориса Возницького. «Днями я отримав листа від Президента, в якому йшлося про заснування державної премії імені Бориса Возницького. А оскільки потрібно пройти певну процедуру і погодження  з урядовими структурами, то якщо буде воля громадських організацій, об’єднаємо ці дві премії в одну», — припустив міністр культури Леонід Новохатько. Про загальноукраїнське значення нагороди наголосила і дочка мистецтвознавця Лариса Возницька: «Неординарність і далекоглядність у підході до музейної справи знайшли своє втілення у цілій низці його проектів. Борис Григорович над усе любив рух, як фізичний так і рух подолання антикультурної інерції, з якою він боровся, залучаючи багатьох людей до цього руху. Його справа мусить жити далі».

До речі, до «Мистецького арсеналу» Борис Григорович має неабияке вiдношення, адже ще у 2006 році при розробці комплексу, що на той час був покинутим приміщенням, Возницький доклав немало зусиль — був головою музейної ради при національному культурно–мистецькому комплексі та одним із засновників благодійного фонду «Мистецький арсенал». У інтерв’ю для «Української правди» в ті роки Возницький зізнався, що мріє відкрити експозицію української культури за дві тисячі років: «Ми хотіли показати трипільські будинки, скіфські кургани, українське народне мистецтво і приватні колекції. Для світу не зрозуміло, що це за земля — Україна. Але таких відкриттів, як в Україні, світ навіть не може собі уявити». Сім років потому мрію «вчителя» працівники «Мистецького арсеналу» спробують втілити у проекті «Велике і Величне», що обіцяє стати масштабною презентацією історії українського мистецтва від найдавніших часів і донині. Експозиція складатиметься з шедеврів 60 українських музеїв та стане ключовою подією офіційної програми відзначення 1025–ліття Хрещення Київської Русі. У рамках Всеукраїнського міжмузейного проекту «Велике і Величне», що стартує 25 липня, і буде оголошено ім’я першого лауреата премії імені Бориса Возницького. n

 

ЖУРІ

Переможця конкурсу музейників визначатиме експертне журі у складі Адріани Вялець, директорки Національного музею українського народного декоративного мистецтва, Гліба Івакіна, заступника директора Інституту археології НАН України, Олексія Копитька, заступника голови правління Українського центру розвитку музейної справи, Сергія Лаєвського, директора Чернігівського історичного музею ім. Тарновського, президента національного комітету Міжнародної ради музеїв, Олександра Федорука академіка Академії мистецтв України, Романа Яціва, проректора з наукової роботи Львівської національної академії мистецтв, та Катерини Чуєвої, куратора колекції мистецтва Стародавнього світу Національного музею мистецтв ім. Ханенків.