На повній швидкості — до нуля!

23.04.2013
На повній швидкості — до нуля!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У момент, коли українська опозиція намагалася відправити у відставку Прем’єр–міністра Миколу Азарова, експерти Міжнародного валютного фонду саме уточнювали свої прогнози щодо економічної ситуації у нашій державі. Микола Янович був проти власної відставки і пояснював цю свою позицію могутніми реформами, які проводить його команда на зло всім попередникам, та чудові перспективи вітчизняної економіки. Аналітики головного фінансового донора також вивчали наслідки реформ та прогнозували перспективи, одночасно змінюючи попередні цифри. Якщо раніше вони вважали, що ВВП України зростатиме на 3,4%, то останній прогноз — 0%! І це у кращому випадку. Менш обережні у висновках експерти стверджують: до кінця року український валовий продукт упаде на цілих 3%!

 

Йдемо на рекорд! З приставкою «анти»...

Заради справедливості: у «нещасливому» році, який закінчується на цифру «13», гірше, ніж очікували, житимуть не лише українці. За даними того ж МВФ, трохи повільніше зростатиме і світова економіка. Якщо раніше вважалося, що на 3,5%, то остання цифра — 3,2%. США мали зрости на 2,1%, а матимуть, мабуть, не більше, ніж 1,9%. Важким буде нинішній рік для проблемних країн Єврозони — Греції, Португалії, Словенії, Іспанії, Італії. Їхнiй валовий продукт, вiдповiдно, зменшиться на 4,2%, 2,3%, 2%, 1,6%, 1,5%.

У зоні Східної Європи та СНД економічна ситуація виглядає стабільніше. Несподівано лідером щодо зростання ВВП серед пострадянських країн стала Киргизія (7,4%), чудові результати показує політично нестабільна Грузія — 6%. Непогану статистику псує тільки... Україна. Хоча порівняно недавно нам прогнозували зростання 3,4%. На тлі загальної динаміки це стало найрізкішим падінням! І хоча 0% очікують й сусіди–угорці, а хорвати навіть готуються до мінус 0,2%, очевидно, що саме наша держава втрачає свій рейтинг найбільш рвучко.

Які саме фактори оцінюють експерти і чому ми так швидко падаємо, вони традиційно не уточнюють. Обмежуючись загальними тенденціями: низька конкурентоздатність вітчизняної економіки, а також — увага! — надто повільне втілення головних структурних реформ.

Міф про українську промисловість

Наша влада оцінює результати власної роботи також доволі скептично. Якщо раніше вона мріяла отримати у 2013 році зростання 3,4%, то останній прогноз — 1,2%. Із знаком плюс... Що не набагато більше за суворий песимізм Міжнародного валютного фонду.

Але найцікавіше тут інше: абсолютний нуль, який нині загрожує нашій країні, на думку експертів, це ще хороший результат. Тобто, нуль ми отримаємо, якщо ситуація в економіці та навколо неї не погіршуватиметься. А якщо ж влада й надалі зосереджуватиме всі свої зусилля у боротьбі за тіньові грошові потоки, то зиму нинішнього року українці зустрічатимуть «у мінусах». Скажімо, за даними Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, ВВП у нинішньому році може впасти до мінус 3%!..

Аби переконатися, що такі очікування — не чергові вибрики «апазіції», подивимося, як стрімко й обвально падає українське промислове виробництво. За місяць — нинішній березень до минулорічного — промвиробництво скоротилося на 5%. Зведення від деяких галузей нагадують некрологи: виробництво сталевих труб — мінус — 31%, хімічне виробництво — мінус 23%, машинобудування — мінус 20%, металургія — мінус 7%. Така напівміфічна галузь, як виробництво легкових автомобілів, скоротила показники на цілих 63,4%! Впало навіть виробництво хліба — на 7,2%.

На цьому тлі дефіцит державного бюджету України — за три місяці нинішнього року він становить 4,2 млрд. гривень — знову зріс. За словами представника Мінфіну, це значно менше, ніж заплановано. Але така цифра, на думку експертів, навіть не квіточки, а якісь тендітні бруньки. Ягідки ж ми отримаємо ближче до осені. Якщо ВВП України падатиме з такою швидкістю, як планують аналітики з МВФ — їхні прогнози вважаються одними з найкоректніших — то вже наприкінці літа головні витратні статті будуть недофінансованими. Якщо ж крива ВВП зайде нижче за позначку «0%», то несолодко доведеться всім.

Дожити до осені

Рятувальний пояс у вигляді чергового траншу кредиту «стенд–бай» продовжує перебувати під знаком питання. Перемовини між представниками МВФ та української влади, які розпочалися минулої п’ятниці, наразі відбуваються без публічих заяв. На думку аналітика компанії «Юропієн Кепітал» Вадима Браїловського, наші шанси отримати 15 млрд. доларів є доволі високими, але очікувати їх варто не раніше другої половини року. Такої ж думки аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. «Я прогнозую, що цьогоріч ми відновимо співпрацю, але перший транш отримаємо лише у другому півріччі», — каже він.

Утiм не все так гладко. «Нова програма співпраці, мабуть, буде, але якщо умови МВФ наша сторона не виконуватиме, то це буде тільки документ, не підкріплений грішми», — стверджує виконавчий директор центру соціальних досліджень CASE Ukraine Дмитро Боярчук. На думку ж керівника Інституту економічних дослі­джень Ігоря Бураковського, головна мета нашої держави — навіть не гроші, а реформи, на яких наполягає Фонд. «Підвищити тарифи на газ для населення ми так чи інакше будемо змушені, але хороший ефект можна отримати, навівши лад у всьо­му ланцюжку — починаючи від споживача і закінчуючи компанією НАК «Нафтогаз України», — каже експерт. Саме цього від нашої держави й вимагає МВФ.

Утiм керівництво нашої держави у швидку перемогу нашої економіки вірить мало. Так, минулого тижня Президент Віктор Янукович заявив — бюджет держави буде переглянуто вже у найближчий час. Подібне доручення Банкова вже буцімто надіслала до Кабінету Міністрів. Деталі Віктор Федорович завбачливо не назвав, тому дізнатися, які статті видатків урізуватимуть і хто від цього найбільше постраждає, ми зможемо тільки за фактом. Утiм навіть дипломатична цитата Віктора Януковича свідчить, що його адміністрація таки вимагатиме від незламного очільника уряду затягти паски на більшості українців. «Зміни будуть враховувати результати першого кварталу, а потім і півріччя», — сказав глава держави. Які ж саме результати ми отримали внаслідок титанічної роботи уряду, яскраво свідчить статистика і прогнози незалежних експертів.