Час нових імен

23.04.2013
Час нових імен

Коронні кільця Ігоря Радивілова. Фото Рейтер.

Торік, коментуючи від’їзд до Росії свого сина, багаторічного лідера національної збірної зі спортивної гімнастики Миколи Куксенкова, головний тренер команди Юлій Куксенков в інтерв’ю «УМ» казав, що він будуватиме новий колектив навколо молодих багатоборців, які швидко прогресують, — Олега Верняєва та Олега Степка, а в окремих дисциплінах покладатиметься на Ігоря Радивілова, чиї козирі — опорний стрибок та кільця. Тренер сказав — тренер зробив. На індивідуальному чемпіонаті Європи, який позавчора завершився в Москві, збірна України «втрати бійця» не помітила. У порівнянні з попереднім єврофорумом, де, нагадаємо, саме Куксенков–молодший виграв для України одну–єдину медаль, наші гімнасти здобули втричі більше нагород. І «вистрілили» саме ті, на кого зробив ставку Куксенков–старший.

На третю сходинку п’єдесталу в багатоборстві зійшов Олег Верняєв (таку саму медаль у цій дисципліні на попередньому ЧЄ в Берліні виграв Микола Куксенков). А Олег Степко та Ігор Радивілов завоювали по золотій нагороді на окремих снарядах.

Медальним «зачинщиком» у «синьо–жовтих» став лідер сезону — переможець Кубка світу–2013 Верняєв. Без сумніву, в нашого співвітчизника були всі шанси довести свій високий рейтинг і на першості Європи. Олег довгий час значився проміжним лідером. Найкраще за інших він виконав опорний стрибок, вправи на брусах та кільцях. Проте прикре падіння на коні відкинуло Верняєва на «бронзову» позицію.

Власне, не пощастило у фіналі багатоборства й другому нашому повпреду — Степку. Якби не серйозна помилка на приземленні під час опорного стрибка, бути чемпіонові І юнацької Олімпіади в призерах дорослого ЧЄ. Однак у підсумку Степко відстав од Верняєва на 0,3 бала. А чемпіоном континенту 2013 року в багатоборстві став росіянин Давид Бєлявський, «срібло» — у британця Макса Уїтлока.

Натомість на паралельних брусах Степко виглядав неперевершено й цілком закономірно здобув золоту відзнаку, яка стала для нього першою дорослою медаллю міжнародних стартів. Верняєв на цьому снаряді обмежився п’ятим результатом.

Визначити абсолютного переможця у вправах на кільцях судді не змогли — відтак на найвищу сходинку п’єдесталу довелося підніматися одразу двом гімнастам — французу Саміру Аїт Саїду та українцеві Ігорю Радивілову.

Багато хто очікував від призера Олімпіади–2012 успішного виступу й в опорному стрибку, проте Ігор на цьому снаряді обмежився п’ятим місцем. За межами п’єдесталу тут залишився й Олег Верняєв (шостий), хоча, думається, здобувши «бронзу» в багатоборстві, він уже виконав своє завдання–максимум на турнір.

А от представниці жіночої збірної України похвалитися медальними здобутками не можуть. Однак на нинішньому етапі для підопічних Оксани Слюсарчук і місце у фіналах — подвиг. До вирішальних баталій багатоборок пробилися Олена Васильєва та Ангеліна Кисла. Щоправда, на рівних конкурувати з першими номерами континентальної гімнастики українки там не змогли. У підсумку Васильєва посіла 17–те місце, Кисла — 24–те. «Золото» — в росіянки Алії Мустафіної.

Засвітилися дві наші гімнастки й у «малих» фінальних вісімках, хоча показали останні результати: Васильєва — на колоді, Христина Санькова — у вільних вправах.