Чому чіпляються чипси?

19.04.2013

Чому чипси так чіпляються до людей? Тобто чому хрумтіти тонкими скибками підсмаженої картоплі хочеться навіть тоді, коли ти вже ситий? Саме це питання взялися досліджувати цілком серйозні вчені — співробітники німецького Університету Ерлангена–Нюрнберга на чолі з Тобіасом Хохом. Доктор Хох анонсував: якщо вдасться підібрати ключ до таємниці «чипсозалежності», це допоможе дієтологам у лікуванні різних харчових розладів.

На пошуки загадкового «притягувального» інгредієнта в хрусткій картоплі вчених надихнули результати дослідів за участю лабораторних щурів. Під час цих тестів гризунам пропонували чипси та інше частування з аналогічним поєднанням білків і вуглеводів — вважалося, що секрет смакової привабливості скибочок картоплі криється саме в поєднанні речовин. Але з усього запропонованого набору щурі — як і більшість людей — віддавали перевагу чипсам!

Як пояснив Тобіас Хох, ви­бір пояснюється тим, що в чипсах є щось таке, що стимулює центри задоволення в головному мозку. Саме ця містична речовина змушує з’їдати пластівці хрусткої бульби всі без залишку.

Очевидно, виробники чипсів не назвуть цей інгредієнт, тому вчені спробують вийти на нього самостійно. Зрештою, раніше вони вже визначили, чому людям так подобається картопля фрі. Завдяки аромату.

За допомогою особливого методу газової хроматографії, який дозволяє розкласти запах на складові, британські науковці виділили в ідеальному букеті запаху картоплі дев’ять складових частин. Серед них — аромати квітів, ірисок, цибулі, сиру, какао, навіть гарячої прасувальної дошки. До того ж унаслідок нехитрих порівняльних дослідів учені визначили: у поєднанні зі смаком ці запахи смаженої картоплі суттєво підвищують людям настрій.