Севастопольська легенда

19.04.2013
Севастопольська легенда

Зіткнення «каноніра» Сергія Старенького та «чорноморця» Френка Джа Джедже. Фото УНІАН.

Якби до компанії «Шахтаря», «Чорноморця» та «Дніпра» у півфіналі Кубка України доєдналася «Таврія» — весь квартет учасників, відомих своїм непоступливим характером, можна було б назвати прогнозованим та логічним. Однак місце першого чемпіона незалежної України в топ–четвірці Кубка–2012/13 сенсаційно зайняла команда першої ліги. Вищий за рейтингом колектив Олега Лужного впав під натиском сусідів із Севастополя. Тамтешній клуб сповнений «прем’єрлігівських» амбіцій та значно краще забезпечений фінансово.

Команда Олега Кононова отримала серйозне підсилення в міжсезоння і змогла наростити перевагу в першій лізі над переслідувачами, не втративши навесні жодного очка. До кубкового кримського дербі «Севастополь» підійшов у відмінній фізичній і, що важливо, психологічній формі.

Протистояти «Таврії» «Севасу» допомагало все місто. Квитки на матч севастопольські вболівальники розмели за 27 хвилин, а голова міськадміністрації Володимир Яцуба для підняття бойового духу організував команді похід у кіно на фільм про знаного хокеїста Валерія Харламова — «Легенда». «Хороша кінострічка, допомогла психологічно налаштуватися на гру. Сьогодні була неймовірна підтримка, напевно, найпотужніша з усіх, що були раніше», — відзначив білоруський наставник «моряків».

Підопічні Кононова на рівних грали з представником прем’єр–ліги, тож нічийний підсумок основного й доданого часу виглядав закономірно. За хвилину до завершення ігрового часу тренер «Севастополя» зробив, як видно, вирішальну ротацію, замінивши основного кіпера Олега Чуваєва на спеціаліста з відбиття пенальті Ігоря Литовку. Він і парирував перший 11–метровий удар у виконанні аргентинця Гомеса та зробив усе, щоб «постріл» бразильця Едуардо пройшов повз ворота. У господарів свої реалізували Карноза, Неплях, Кожанов і Жабокрицький, а в «Таврії» — лише росіянин Гаджиєв. «У Севастополі святкують всі», — сказав 33–річний капітан Маріуш Левандовський, який, до слова, раніше вигравав Кубок України з «Шахтарем».

«Гірники», звісно, є фаворитами й нинішнього розіграшу. Здалося, що на позавчорашню кубкову гру проти третьої з кінця команди ПЛ лідери виходили з думкою про недільний матч із «Дніпром». Вигравши його, підопічні Луческу вчетверте поспіль здобудуть «золото» чемпіонату України. Цю тезу підтвердив і сам наставник «Шахтаря», пояснюючи кадрові ротації та не надто переконливий вигляд своєї команди в домашньому матчі з «Карпатами».

«Сьогоднішня гра була з розряду тих, які швидко забувають і залишається тільки результат. Замість того, щоб зробити рахунок великим, нам у кінці довелося понервувати. Деяких гравців ми притримали на неділю, дали їм відпочити. А ті, хто вийшов, виглядали розслабленими», — сказав Луческу.

Натомість у Києві «Арсенал» нового скликання продемонстрував, за словами тренера Юрія Бакалова, чи не найкращу свою гру навесні. Хоча й він виставив на Кубок напіврезервний склад — аби приберегти «основу» для важливого недільного матчу проти «Карпат», виграш у якому вже точно убезпечить киян від вильоту з прем’єр–ліги. Показавши хороші командні дії й жагу до перемоги, «каноніри» не змогли здолати «Чорноморець». Гості забили вирішальний м’яч наприкінці зустрічі — після подачі кутового екс–«арсенальцем» Максимом Шацьких. «Не вистачило везіння», — констатував головний тренер киян.

А «Волині», яка під завісу кожного з таймів втрачала концентрацію в поєдинку проти «Дніпра», не вистачило, по–перше, концентрації, а по–друге — грошей. «Немає ні премій, ні зар­плат — нічого немає. Тому психологічно важко. Багато легіонерів — їм неможливо пояснити, як можна працювати за «спасибі», — розводить руками тренер лучан Анатолій Дем’яненко.

Жеребкування півфіналів відбудеться сьогодні. А напередодні стало відомо, що ФФУ перенесла дату фіналу Кубка України з 1 червня на 22 травня — на прохання тренера збірної Михайла Фоменка.

 

ТАБЛО

 

Кубок України. 1/4 фіналу. «Волинь» — «Дніпро» — 0:2 (Кравченко, 45, Матеус, 90+4), «Арсенал» — «Чорноморець» — 1:2 (Ткачук, 45 — Бурдужан, 6; Фонтанелло, 77), «Шахтар» — «Карпати» — 2:1 (Гай, 32, Тейшейра, 42 — Зеньов, 79 (пен.)), «Севастополь» — «Таврія» — 1:1 (пен. — 4:1; Ковпак, 23 — Гаджиєв, 55).

Перша ліга. Перенесені матчі. «Зірка» — «Титан» — 1:1, «Суми» — «Арсенал» (БЦ) — 3:1 (Єсип — хет–трик).

* * *

Чемпіонат Англії. Перенесені матчі. «Ман. Сіті» — «Уїган» — 1:0 (Тевес, 83), «Вест Хем» — «МЮ» — 2:2 (Важ Те, 17; Діаме, 55 — Валенсія, 31; ван Персі, 77), «Фулхем» — «Челсі» — 0:3 (Д. Луїс, 30; Террі, 43, 71).

Лідери: «МЮ» — 80 (32 матчі), «Ман. Сіті» — 65 (31), «Челсі» — 61 (32), «Арсенал» — 60 (33).

* * *

Кубок Італії. 1/2 фіналу. «Інтер» — «Рома» — 2:3 (перший матч — 1:2).

Кубок Німеччини. 1/2 фіналу. «Штутгарт» — «Фрайбург» — 2:1.

У фіналі зіграють «Штутгарт» і «Баварія».

Кубок Франції. 1/4 фіналу. «Ланс» — «Бордо» — 2:3, «Евіан» — «ПСЖ» — 1:1 (пен. — 4:1).

Кубок Росії. 1/4 фіналу. «Анжі» — «Динамо» (М) — 1:0 (дод. час; Ето’О, 99 (пен.)), «Зеніт» — «Кубань» — 0:0 (пен. — 4:3), ЦСКА — «Єнісей» — 3:0.