Суд сказав «виїзду» «так»,

18.04.2013

Вищий адміністративний суд минулого тижня визнав правочинним «виїзне» засідання парламенту. «Колегія суддів дійшла висновку, що проведення 4 квітня 2013 року 10–го пленарного засідання Ради за адресою вул. Банкова, 6–8, за наявності присутніх 244 народних депутатів України, відповідає вимогам законодавства України», — сказано в рішенні ВАСУ. Це, на думку суду, «свідчить про те, що Верховна Рада була правомірна реалізовувати конституційно визначені повноваження, зокрема приймати закони, які можуть бути подані на підпис Голові Верховної Ради і, в разі їх підписання, у подальшому подані на підпис Президенту відповідно до вимог законодавства».

Колегія суддів вважає: правомірність обумовлюється тим, що кількісний склад засідання «відповідав законодавчо визначеному кількісному критерію, що не заперечують сторони у справі».

Також суд встановив, що Верховна Рада не чинила «протиправних дій», прийнявши рішення проводити голосування шляхом підняття руки.

Як зазначено в повідомленні прес–служби суду, до Ради позивався громадянин N, прізвище його не вказане. Позивач висував аргумент: «Застосування окремими політичними силами методів політичної боротьби, які мали місце 4 квітня 2013 року в сесійній залі (наприклад, тимчасове блокування трибуни), не може розглядатися як правова підстава для проведення пленарних засідань парламенту за межами будинку ВР». На це суд відповів: «Належне виконання народними депутатами своїх повноважень, зокрема, бути присутніми на пленарних засіданнях, голосувати, не перешкоджати розгляду питань порядку денного чи голосуванню інших депутатів, є не правом, а обов’язком нардепа».

Як повідомляє сайт «Українська правда», суд легітимізував «виїзне» засідання ВР, хоча апарат парламенту відмовився надати копії списків реєстрації 244 депутатів із «живими» підписами.

Президент Віктор Янукович заявляв, що перш ніж підписувати ухвалені на Банковій, 6–8 закони, він дав своїм юристам завдання вивчити юридичну чистоту такого кроку. Водночас голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк фактично визнав неспроможність опозиції опиратися «виїзду» більшості: «Це було перший і останній раз. З цього приводу ми звернулись до Генеральної прокуратури з однією метою — щоб не цей, а новий Генеральний прокурор України притягнув до відповідальності всіх осіб, які незаконно скликали сесію і підміняли волю народу України». n

 

ЗАКОНИ 4 КВІТНЯ

Лідер фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок, виступаючи цього тижня з парламентської трибуни, заявив:

— 4 квітня було ухвалено декілька надзвичайно негативних для Української держави, соціального і економічного розвитку країни законів.

Зокрема, №2177 — це закон про внесення змін до бюджетного кодексу щодо визначення деяких доходів бюджету. Цей закон, псевдоухвалений в цілому, повністю руйнує місцеве самоврядування. Він узаконює корупційну схему взяття бюджетних зобов’язань без планових призначень та у місцевих бюджетів ще одне джерело надходжень — реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців.

Закон №2476, який був ухвалений, — це проект закону про внесення змін до статті 6–ї закону про державний бюджет на 2013 рік щодо державних гарантій. Він фактично узаконює скочування України в боргову яму. Йдеться про величезні позики, які беруться на рахунок держави.

Нарешті, закон №1154 про особливості діяльності санаційного банку, суть якого — в створенні санаційного банку, основною задачею якого буде купівля проблемних активів комерційних банків. Тобто держава тепер буд відповідати за ті кредити, які потрібно буде сплачувати людям, а не приватні комерційні банки. Це є суто лобістський закон.

Свист депутатів із фракції «Свобода» в сесійній залі — то ніщо порівняно з тим, скільки «свиснули» Партія регіонів і комуністи в українського народу під час цього щурячого засідання 4 квітня.