Дуби і липи Партії регіонів

18.04.2013
Дуби і липи Партії регіонів

Вiце–прем’єр Юрiй Бойко корупцiю у газових схемах бачить здалеку. Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.

Найближчої суботи вся наша країна в єдиному пориві: і діти, і дорослі — всі як один вийдуть на ініційований урядом День довкілля. «Цей день згуртовує навколо добрих справ, якими ми власноруч можемо прикрасити нашу землю», — пояснив ідеологічне завдання свята Микола Азаров та пообіцяв — на його посильну допомогу співгромадяни також зможуть розраховувати! «Я особисто буду працювати в Києві», — сказав Прем’єр.

Зробити — на неозорій території від Чопа до Луганська — треба чимало. Схильний до рекордів Прем’єр поставив завдання чітко: українці мають посадити 2 млн. дерев. Причому половину саджанців увіткне корінцями в землю краща частина українців — члени Партії регіонів. «Це, на моє переконання, варте сотні мітингів», — Прем’єр зробив дивовижно жорстку заяву щодо активності деяких екологічно несвідомих «регіоналів», які замість займатися озелененням проводять акції на підтримку влади.

Але кущі, звичайно, кущами — а займається уряд ще й розвитком економіки. «У рамках державної програми активізації економіки подано більше 800 проектів у різних галузях: промисловості, сільського господарства, будівництва та інфраструктури, — повідомив Прем’єр й одразу ж розставив пріоритети. — Насамперед я вирішив розглянути програму будівництва і ремонту автомагістралей». Таким чином, публічне небажання чиновника номер один латати дороги змінилося його завзятим бажанням щось робити на наших шляхах. Головну проблему Микола Янович розуміє. «З листопада по квітень ми прожили не одну, а вісім зим одразу», — натякнув він на корені проблеми.

Як вирішувати її, влада знає. Насамперед, чиновники мають попрацювати з банками, які акредитовані у державних програмах розвитку, і переконати їх прискорити непростий процес виділення коштів. Але без фанатизму! «Звичайно, без шкоди для якості такого розгляду», — м’яко натякнув Прем’єр енергійним чиновникам, що закривати банк, який гальмує виплати, не варто.

 

ДЕРЖАВНИЙ ПОГЛЯД

Хто це сидить на трубі?

Та непокоїть прем’єрське серце і ще одна кричуща несправедливість із трьох літер — газ! Окрiм того, що, куплений у Росії, обходиться він нам недешево, так ще й на місцях незрозуміло що коїться. «НКРЕ своєю постановою визначила ставки плати за стандартне приєднання до газових мереж на поточний рік: від 6,8 тис. гривень до 10 тис. гривень. Це остаточна гранична ціна, з вартістю матеріалів та робіт», — пояснив Азаров. Але під боком — зокрема у селі Троєщина і не тільки там — з людей деруть понад 10 тис. гривень без вартості робіт і матеріалів! «При цьому люди платять від 5 тисяч гривень до 16 тисяч, хто як домовиться. А за підключення в Києві іноді вимагають десятки тисяч доларів», — сказав Прем’єр.

Подолати газовий безмір мають віце–прем’єр Юрій Бойко та профільний міністр Едуард Ставицький. Цікаво, що постать, яка розізлила Прем’єра, досить відома в державі. Так, за останній рік компанія бізнесмена Дмитра Фірташа скупила за 2,77 млн. доларів невеликі пакети акцій п’яти облгазів.