«Правильні» зміни — на користь українцям

18.04.2013
«Правильні» зміни — на користь українцям

Олег Верняєв на Олімпіаді в Лондоні. Фото Рейтер.

Із попереднього особистого чемпіонату Європи, який у 2011 році приймав Берлін, українські гімнасти привезли лише одну нагороду — Микола Куксенков виборов «бронзу» в багатоборстві. Проте на цьогорічний єврофорум наша збірна вирушила без нього. Колишній лідер «синьо–жовтих» тепер виступає за збірну Росії. Щоправда, через проблеми з документами на нове громадянство російська федерація не змогла заявити Куксенкова на ЧЄ, який учора розпочався в Москві.

Наші хлопці, яких і надалі тренує батько Колі, Юлій Михайлович, попри від’їзд першого номера, прибули до столиці Росії з медальними амбіціями — як у багатоборстві, так і в окремих дисциплінах. Зауважимо, що командних змагань у Москві не передбачено, оскільки в кожен непарний рік Європейський союз гімнастів проводить (уже вп’яте) лише індивідуальний чемпіонат.

Перший серйозний старт нового олімпійського циклу пройде за видозміненими правилами. Як відзначають експерти, нововведення, що набули чинності з січня, торкнулися і акробатичних, і артистичних елементів та практично зрівняли гімнастів у шансах на медалі.

Здається, саме завдяки цьому новий лідер української збірної Олег Верняєв здобув кілька перемог на цьогорічних етапах Кубка світу, закріпивши «золотом» свої чемпіонські амбіції у фіналі КС в Японії. Олег має в арсеналі одну з найскладніших програм поміж багатоборців, тож розраховує і в Москві піднятися на найвищу сходинку. Благо, серед конкурентів не буде чинного чемпіона Європи Тімо Боя з Німеччини та володаря «бронзи» Куксенкова.

Окрім медальних амбіцій у багатоборстві, наші гімнасти цілком обґрунтовано претендуватимуть на нагороди в окремих видах. Статус олімпійських призерів Пекіна та Лондона спонукатиме Олександра Воробйова (на кільцях) та Ігоря Радівілова (в опорному стрибку) показати максимальний результат. Не слід забувати і про чемпіона юнацьких Ігор в Сінгапурі Олега Степка, якого, певно, добре загартувало суддівське свавілля на минулорічній Олімпіаді в Лондоні.

Водночас у нашій жіночій команді перспективи дістатися п’єдесталу не такі райдужні, як у чоловіків. Через розрив хрестоподібних зв’язок коліна вибула з ладу лідерка команди Марія Лівчикова. Готуючись до «Кубка Стелли Захарової», вона невдало приземлилася й отримала, напевно, найважчу для будь–якого спортсмена травму. Кілька років тому на командному чемпіонаті світу Марія травмувала інше коліно. І от, щойно відновившись, знову лягла на операційний стіл.

Відтак захищати реноме України в жіночому багатоборстві довірили найбільш досвідченій збірниці Ангеліні Кислій. А в окремих видах, зокрема вільних вправах, тренерський штаб сподівається на «проходження до фіналу» юної Христини Санькової, яка на нещодавньому «Кубку Захарової» виграла в цій дисципліні «срібло», пропустивши вперед лише олімпійську чемпіонку 2012 року Алію Мустафіну з Росії.

На шляху до фінальної вісімки як дівчатам, так і хлопцям слід подолати кваліфікацію. Власне, з неї вчора й почався чемпіонат Європи в московському спорткомплексі «Олімпійський».