Крутіший за Гаррі Поттера

17.04.2013

Як відомо, Президент Янукович задекларував, що за минулий рік отримав 15,5 млн. гривень гонорарів за книжки, які видавалися в 2012–му, але написані були раніше, а в 2011 році з цієї ж діяльності «гаранту» надійшло 16,4 млн. гривень. Цей рядок у президентській декларації про доходи шокував громадськість, а особливо тих, хто посвячений у видавничу «кухню». «Такі гонорари отримують Джоан Роулінг за «Гаррі Поттера», Паоло Коельйо, Джеймз за «50 відтінків сірого», — прокоментував виданню «Тиждень» популярний письменник Андрій Курков, книги якого дуже добре продаються як у країні, так і за кордоном. — Жодне з українських видавництв не в змозі заробити такі гроші, не кажучи вже про те, щоб виплатити їх як гонорар». Найбільший авторський гонорар в Україні отримувала минулоріч Люко Дашвар і мусила отримати Ліна Костенко за «Записки самашедшого», приблизно до 40 тисяч гривень, підраховує Курков.

Знаний письменник також натякає, що жодного разу не бачив творчого доробку Януковича ні у книгарнях, ні в списках бестселерів «Амазон». Про які ж книжки йдеться?

У відкритих джерелах нескладно знайти повідомлення про літературно–публіцистичну діяльність проФФесора Януковича, пік якої припав на 2005—2010 роки. Тоді побачили світ чотири книжки: «Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок», «Рік при владі. Від кризи — до економічного зростання», «Здолати шлях», «Як Україні далі жити», а також англомовний путівник Opportunity Ukraine (вихід останнього супроводжувався скандалом — шановного автора звинувачували в плагіаті, деякі статті для путівника він насмикав навіть iз публікацій у періодиці, звісно, без посилань). Усі ці книжки вийшли друком у відомих видавництвах, зокрема «Фоліо». Але до часу, за який звітував у своїй декларації про доходи Президент України. Очевидно, ідеться про друк уже виданих праць в якихось інших видавництвах.

На запит журналістів «Дзеркала тижня» до адміністрації Президента надійшла відповідь: зазначені 16,4 та 15,5 млн. гривень — це авторська винагорода главі держави за передачу прав на свої твори, включаючи і ще не написані, донецькому підприємству ТОВ «Друкарня «Новий мір». Частину цієї суми автор планує спрямувати на благочинність, підкреслили на Банковій.

Відразу кидається в очі назва підприємства — не видавництво, а друкарня. Не кожна друкарня може видавати книжки, адже це потребує спеціального обладнання, і недешевого. Журналістське розслідування «ДТ» виявило: донецький «Новий мір» друкує рекламу, газети, журнали, картонні упаковки, виготовляє плівки для друкарень, але... не книжки. Жодної книги, і президентської зокрема, випущеної в світ «Новим міром», немає ні у книгарнях, ні в реєстрах бібліотек, з’ясували журналісти.

Навіть якщо це помилка і в Донецьку таки друкували книжки Януковича, то яким же тиражем вони мусили вийти, щоб в сумі скласти отой фантастичний гонорар? Арифметичні розрахунки підказують — щонайменше тиражем у 6,4 млн. примірників. У такому разі фоліант Януковича мусить стояти в кожній хаті. Але наклад «офіційно» виданої ще 2011 року книги «Рік при владі...» становить лиш 2600 примiрникiв. Залишається гадати, що «авторську винагороду» Віктор Федорович отримав за ще не написані книжки. Їх буде багато і всі вони матимуть високу ідейно–художню цінність — вимірювану мільйонами.