Красиві, стрункі, підкачані

16.04.2013
Красиві, стрункі, підкачані

Уродженки Києва — Наталя Ківікас (ліворуч) та Людмила Дячук — абсолютні переможниці «Уорлд Леді Кап» в номінаціях фітнес та бікіні.

Думається, у більшості людей при згадці слова «культуризм» перед очима спливають накачані гевали. Але організований національною Федерацією бодібілдингу та фітнесу турнір «Уорлд Леді Кап», що відбувся минулої п’ятниці у Києві, наочно продемонстрував: пов’язавши своє життя зі спортивними тренажерами й гантелями, можна збудувати гармонійне, красиве тіло. Причому в даному випадку йдеться про жінок.

Щоправда, як розповіла «УМ» одна з учасниць турніру, росіянка Ауріка Тиргале, жіночий культуризм зараз не в моді, ним займаються одиниці — скажімо, коли професійно готуються до виступу на легендарному турнірі «Арнольд классік». А в Києві більш як 50 дівчат із восьми країн Європи змагалися у двох споріднених дисциплінах — фітнесі та фітнес–бікіні.

Напередодні змагань відбувся суддівський семінар, на якому арбітрам нагадали, що на змаганнях такого штибу у м’язах важливіша форма, а не розмір, рельєф чи венозність.

Хай там як, але турнір, який став своєрідною прелюдією до вересневого чемпіонату світу, що 13–16 вересня відбудеться тут же, в столиці України, пройшов на найвищому рівні. Щоб потрапити в затишний і водночас респектабельний зал концерт–холу «Фрідом хауз», усі відвідувачі, в тому числі й спеціальні гості — міністр спорту Равіль Сафіулін та призер Олімпіади в Атланті Олександр Крикун — долали «рамку»–металодетектор. Зірковий ведучий Андрій Джеджула, авторитетна суддівська колегія, чималий призовий фонд — усе це свідчило про статусність змагань. За медалі та преміальні боролися знані атлетки — призерки попередніх чемпіонатів світу, Європи, елітних змагань «Арнольд классік».

У двох категоріях фітнесу (учасниці зростом до і вище 163 см) лише одній представниці України вдалося протиснутися на п’єдестал. Ольга Демчук — володарка Кубка світу–2012 — стала третьою в категорії вище 163 см. А перемогла тут чемпіонка Європи–2012 Наталія Ківікас з Естонії, яка, до речі, до заміжжя мала український паспорт.

У «нижчій» категорії «золото» дісталося іменитій угорці, чемпіонці світу–2011 Мелінді Сабо.

Відзначимо, що в цій дисципліні судді оцінюють силові, гімнастичні, акробатичні якості учасниць, які вони демонструють у довільній програмі, та зовнішній вигляд — під час так званого «порівняння».

Що важливо: фітнес, як і бодібілдинг, включені до програми Олімпійських ігор країн Європи, дебют яких відбудеться в 2015 році в Баку.

Водночас під крилом Міжнародної федерації бодібілдингу перебувають дівчата, котрі змагаються в дисципліні фітнес–бікіні. За словами знаної росіянки Світлани Єрегіної (друге місце в категорії до 168 см), цю номінацію впровадили для любителів і поціновувачів красивого жіночого тіла. На відміну від просто фітнесу, тут українки не мали собі рівних, вигравши не тільки дві з трьох «ростових» категорій, а й абсолютний залік. Переможницею стала колишня легкоатлетка, чемпіонка України з марафону Людмила Дячук.