«Махач» під звуки «Козацького маршу»

16.04.2013
«Махач» під звуки «Козацького маршу»

Денис Берінчик пропускає удар Бранимира Станковича. Фото worldseriesboxing.com.

У «плей–оф» Всесвіт­ньої серії боксу велике значення має двоматчева стратегія. Адже, відповідно до регламенту, не можна ставити одного й того самого боксера на наступний бій, якщо він відбувається менш як через десять днів після попереднього поєдинку. Перерва між матчевими зустрічами у півфіналі — тиждень, тож склади мають бути різними. З огляду на якість свого кадрового набору, «Українські отамани» їхали на матч до Мілана по рахунок 2:3. Вітчизняні експерти визнавали, що наша заявка передбачала тверду претензію на перемоги Олександра Усика й Дениса Берінчика і сяке–таке сподівання на успіх в інших трьох боях. Але не так сталося...

1:4 — такий результат, зафіксований у «Казино Кампіоне», не надто тішить «Отаманів» та їхніх прихильників перед матчем–відповіддю, що пройде 19 квітня у київському Палаці спорту. Усик у ваговій категорії понад 91 кг своє очко взяв, причому дуже красиво й переконливо. Його суперником був скромний Маттео Модуньйо, а не лідер «Італійського грому» Клементе Руссо — той самий, що програв Усику у фіналі Олімпіади–2012. Досі Руссо боксував лише вдома, а тепер тренери його приберегли. Модуньйо ж потрапив під шквал ударів Сашка і в другому раунді спершу побував у нокдауні, «взявши коліно», а невдовзі арбітр зафіксував і нокаут.

Але на той час рахунок був уже 0:4 не на нашу користь. Денис Солоненко в категорії до 85 кг програв свій четвертий бій у рамках WSB (перший успіх знову відкладається на потім). Активно, майже на рівних з ірландцем Вільямом Маклафліном працював учорашній юніор, дебютант WSB Євген Барабанов (до 73 кг), але й тут усі три арбітри схилилися на бік боксера з «Італійського грому». Худющий Віктор Гоголєв у своєму бою не мав жодних шансів, ще раз засвідчивши проблеми клубу в категорії до 54 кг. Утім ці поразки, якщо можна так сказати, були передбачуваними. Не очікували ми програшу Берінчика.

Можливо, невдачу можна пояснити тим, що Денис скинув кілька кіло і зі «своєї» категорії 64 кг перейшов у нижчу — до 61 кг, де зазвичай б’ється Василь Ломаченко. Васю притримали до бою 19 квітня. Проте Берінчикового суперника — серба Бранимира Станковича — у штабі «Отаманів» зовсім не розглядали як загрозу бронзовому призеру Лондона. Хтозна, чи недооцінив Станковича Берінчик. У ринг представник Луганщини вийшов під звуки «Козацького маршу», влаштувавши вже традиційне для себе шоу. Цього разу хлопець з оселедцем на голові «курив» величезну люльку і був вбраний у червоні шаровари, а на шиї мав розкішного хреста. Такий хвацький вигляд серба не збентежив, і він склав Денисові гідну конкуренцію у відкритому бою.

Мабуть, це була помилка українця — погоджуватися на бійку в стилі «махач» із відкритим забралом. Влучив — трохи відійди, закрийся. Однак ледь не всі п’ять раундів тривав шалений обмін ударами без упину. Усі три судді зафіксували перемогу Станковича, віддавши йому перевагу в трьох раундах проти двох — Берінчикових.

Пізніше стало відомо, що тренерський штаб «Отаманів» готує апеляцію на рішення суддів щодо цього бою. «Глядачі [в Італії] — і ті нам кажуть, що ми виграли цей поєдинок. Я ж вам казав про суддівство в Італії», — каже головний тренер українського клубу Михайло Мельник.

Однак шанси на задоволення протесту — мізерні. Наразі варто сподіватися лише на гідний реванш у Києві. Хоча б 4:1 і бій–«тайбрейк». Це реально, адже в регулярному чемпіонаті «Отамани» вдома вже перегравали Італію з таким рахунком. А поступалися на виїзді, до речі, теж 1:4.

 

ТАБЛО

Всесвітня серія боксу (WSB). «Плей–оф». Півфінали (перші матчі). «Мехіко геррерос» — «Астана арланз» — 2:3, «Італія тандер» — «Українські отамани» — 4:1 (Шелло — Солоненко — 3:0, Маклафлін — Барабанов — 3:0, Станкович — Берінчик — 3:0, Парінелло — Гоголєв — 3:0, Модуньйо — Усик — перемога українця нокаутом у другому раунді).

* * *

Пари на матч–відповідь у Києві (в дужках — перемоги й поразки боксера в боях WSB)

До 54 кг: Буценко (2/0) — Лімоне (0/3)

До 61 кг: Ломаченко (4/0) — Валентіно (9/3)

До 73 кг: Митрофанов (6/2) — Таварес (12/5)

До 85 кг: Гвоздик (7/0) — Бенчабла (15/3)

Понад 91 кг: Архипенко (0/3) — Йока (5/4)

«Тайбрейкер» у разі рахунку 4:1 (до 73 кг): Стрецький (1/1) — Манджіакапре (3/0)