Дуплет у найважчих

16.04.2013
Дуплет у найважчих

Упевнена спроба Світлани Чернявської. Фото з сайта ajansspor.com.

Зайве говорити, що Україна має потужну важкоатлетичну школу. А особливих успіхів досягають наші спортсмени в так званій категорії «супертяжів». Чергове підтвердження ця теза отримала в останній день чемпіонату Європи, який у неділю завершився в Тирані. І в чоловічій (понад 105 кг), і жіночій (понад 75 кг) категоріях наші співвітчизники здобули нагороди.

Прикметно, що в змаганнях представниць слабкої статі на п’єдестал зійшли одразу дві українки — на першу та третю сходинки. 29–річна представниця Білої Церкви Світлана Чернявська за відсутності рекордсменки Європи Тетяни Кашириної з Росії не мала собі рівних ні в ривку, ні в поштовху. У підсумку наша співвітчизниця випередила «срібну» полячку Сабіну Багінську на 26 кг, зібравши в сумі 255 кілограмів (рекорд Каширіної — 332 кг). Третій результат показала Ганна Козенко зі Скадовська — 228 кг.

У чоловічій битві найтяжчих переміг бронзовий призер Лондонської Олімпіади–2012 росіянин Руслан Албегов. Досвідчений 33–річний українець Артем Удачин показав такий самий результат — 442 кг, проте менша власна вага дозволила представникові Росії отримати «золото», а донеччанину дісталося «срібло».

Що цікаво, для найважчого учасника ЧЄ–2013 Удачина це був дебютний виступ на континентальному форумі, який, окрім «великого» «срібла», приніс йому дві «малі» нагороди. У ривку, піднявши 200 кг, Артем на 5 кг випередив Албегова й отримав «золото», а в поштовху стільки ж програв своєму головному опонентові.

Так Удачин став єдиним з українських чоловіків, якому цьогоріч удалося підкорити європейський п’єдестал.

Натомість жіноча збірна України виграла одразу чотири «великі» нагороди, що дозволило підопічним нового головного тренера Юрія Кучинова посісти другу позицію в загальному медальному заліку, поступившись лише росіянкам.

Нагадаємо, що, здобувши «золото» в категорії до 53 кг, медальний заспів зробила Юлія Паратова. А четверту медаль до «синьо–жовтої» скарбнички поклала Надія Миронюк у вазі до 69 кг. Результат 29–річної ветеранки збірної — 230 кг. Срібна призерка, білоруска Діна Сазоновець, у цій категорії підкорила 252 кг, а переможниця з Росії Оксана Сливенко — 257.

Зрештою, аж четверо із шести підопічних Кучинова, які змагалися на албанському єврофорумі, піднімалися на п’єдестал за медалями.

До речі, в цьому році спливає дворічна дискваліфікація за вживання допінгу Ольги Коробки, тож і на неї можуть розраховувати в тренерському штабі надалі. Хоча тепер у призерки Пекінської олімпіади в суперважкій категорії є аж дві конкурентки. n