НОВИНИ ПЛЮС

11.04.2013

Справа Тимошенко

Українська Гельсінська спілка з прав людини звернулася до Віктора Януковича з клопотанням про помилування Юлії Тимошенко. Спілка закликала Президента України застосувати помилування до Тимошенко, оскільки стан її здоров’я потребує постійного нагляду та контролю в спеціалізованих медичних закладах, що складно реалізувати в умовах відбування покарання. Представники УГСПЛ наголосили на потребі зважити на європейські стандарти в галузі прав людини, які передбачають забезпечення ефективної медичної допомоги особам, що утримуються в місцях позбавлення волі. В УГСПЛ також підкреслили, що помилування Тимошенко відповідатиме позиції Президента щодо необхідності гуманізації системи відбування покарання.

Це звернення ухвалено після рішення Президента від 7 квітня, коли глава держави помилував екс­міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, задовольнивши відповідне клопотання омбудсмана Валерії Лутковської.

Сама Лутковська каже, що звернення Гельсінської спілки щодо Тимошенко в будь­якому разі має розглянути спершу уповноважена комісія при Президенті. Звернення про помилування екс­Прем’єра омбудсман називає передчасними (адже ще не закінчилися всі суди у справах Тимошенко), але Лутковська не виключає дієвості таких звернень у майбутньому.