Ви «Грифона» не бачили?

11.04.2013

Прокуратура Києва проводить розслідування за фактом бійки між народними депутатами від опозиції та співробітниками спецпідрозділу міліції «Грифон» у суді під час розгляду «справи Щербаня».

Нагадаємо, сутичка сталася 13 лютого в будівлі Апеляційного суду Києва перед допитом свідка Ігоря Мар’їнкова. Суддя Оксана Царевич постановила вилучити депутатів від «Батьківщини» із зали у зв’язку з порушенням ними порядку. Опозиціонери відмовилися добровільно залишити зал засідань. Депутатів силою витіснили бійці спецпідрозділу «Беркут». У ході бійки представники обох сторін зазнали ушкоджень, одного з бійців «Грифона» госпіталізували.

Тепер, повідомляє агенція «Ліга», Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС столиці проводить комплекс заходів щодо встановлення свідків та очевидців тієї події. Зокрема, УБОЗ надіслав у редакції різних ЗМІ прохання надати анкетні дані журналістів, присутніх на «бойовому» засіданні Апеляційного суду.

Відповідно до запиту, розслідується кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу України — «опір співробітникові правоохоронного органу, державному виконавцю в ході виконання ним службових обов’язків». Можливе покарання за це — штраф від 1700 до 3400 грн., арешт на строк від трьох до шести місяців, обмеження волі терміном до чотирьох років або позбавлення волі до двох років.

А ТИМ ЧАСОМ...

Генеральна прокуратура відмовилася розглядати законність постанови Кабміну №147, яка обмежує участь народних депутатів у засіданнях уряду. Про це йдеться в офіційній відповіді ГПУ на депутатський запит члена фракції «УДАР» Валерія Карпунцова.

«Генпрокуратура фактично порадила депутатам звертатися до уряду по дозвіл брати участь у засіданнях Кабінету Міністрів, хоча саме уряд і обмежив постановою участь депутатів у своїх засіданнях», — зазначено в повідомленні прес­служби партії «УДАР». Але ж, «відповідно до закону, перевіряти відповідність нормативно­правових актів вимогам Конституції та законів, а при виявленні порушень — вносити подання з вимогою скасування акта має Генпрокуратура». «УДАРівець» наголошує, що ситуація, коли ГПУ заявляє про свою некомпетентність, а перекладає відповідальність на уряд, вказує на те, що керівництво держави робить усе, аби нівелювати роль парламенту в Україні».