Дортмундське диво. Чи трагедія?

11.04.2013

Шанувальники футболу зі стажем добре пам’ятають фінал Ліги чемпіонів сезону 1998/99 років у Барселоні, коли «Манчестер юнайтед» уже в доданий арбітром час (на хвилинах 90+1 та 90+3) спромігся двічі забити у ворота «Баварії» й в останню мить вирвати з рук мюнхенців Кубок чемпіонів. Кажуть, що історія має властивість повторюватися. І хоча позавчора в Дортмунді матч був лише чвертьфінальний, проте за сценарієм, драматизмом та напругою цей поєдинок став майже копією фантастичного суперфіналу 14–річної давності.

 

Домашній стадіон «Боруссії» — «Сигнал Ідуна парк», більше відомий як «Вестфалленштадіон», — за місткістю дещо поступається чаші «Камп Ноу», на якій, до слова, проходив той незабутній фінал. Однак атмосфера, що панує на цій арені, може творити дива. А як інакше можна пояснити неймовірний «камбек» господарів, які вже в компенсований час змогли забити «Малазі» потрібні для виходу в півфінал два м’ячі?

«Не можу пояснити, що сталося у мене в душі. Здається, мені треба буде сходити до лікаря. Відчуття таке, ніби ми вже виграли золоті медалі», — розповів про свої післяматчеві емоції наставник переможців Юрген Клопп.

Хоча, чесно кажучи, несамовиті дортмундські вболівальники магічно подіяли не тільки на футболістів, а й на арбітрів, які у вирішальній атаці «Боруссії» двічі поспіль не зафіксували положення поза грою. Численні телеповтори засвідчили: бразильський захисник «бджіл» Феліпе Сантана, який заштовхав м’яча в сітку з лінії воріт, однозначно перебував в офсайді. Адже поруч із ним на лінії перебував тільки один гравець андалусійців, тоді як голкіпер Вільфредо Кабальєро в цій навалі залишився лежати на півметра позаду Сантани. Тож виходить, що судді на чолі з шотландцем Крейгом Томпсоном відібрали в іспанського клубу цілком заслужені квитки до півфіналу і вручили їх господарям, які після фінального свистка були на сьомому небі від щастя. Спочатку «жовто–чорні» влаштували на полі «купу–малу», а згодом полізли на високий металевий паркан брататися зі своїми фанами.

Що вдієш, такий він, футбол — драматичний, захопливий і часом несправедливий. Укотре доводиться констатувати, що в XXI сторіччі — в еру високих цифрових технологій — долю протистояння довжиною понад 180 хвилин вирішує секундна слабкість, чи то пак, неуважність судді, який, так само як і футболіст, наприкінці гри нагадує вичавлений лимон.

«Анчоуси» залишали арену зі сльозами на очах. Футболісти «Малаги» перед матчем–відповіддю пообіцяли зіграти за свого тренера Мануеля Пеллегріні, в якого наприкінці минулого тижня помер батько, й виконали обіцянку. «Ми не боїмося місцевих трибун», — заявляв на передматчевій прес–конференції автор першого голу в матчі Хоакін Санчес. Пеллегріні таки встиг повернутися з Чилі, куди він літав на похорон. І його підопічні позавчора абсолютно нічим не поступалися потужній машині Клоппа. Якби андалусійці у свій дебютний сезон у Лізі чемпіонів пройшли до півфіналу, ніхто не назвав би це випадковістю. Однак до четвірки кращих пробився кривдник донецького «Шахтаря».

До речі, повторити свій цьогорічний успіх у сезоні 2013/14 «Малага» точно не зможе. Адже через невиконання власниками клубу зобов’язань перед футболістами та іншими працівниками УЄФА заборонив «анчоусам» брати участь у наступному євротурнірі.

«Думаю, зайве говорити, що ми дуже засмучені. Хоча безглуздо було розраховувати на те, що у фінал Ліги чемпіонів потрапить команда, яка покарана УЄФА, — сказав Пеллегріні. — Після того як ми забили вдруге, суддівство припинилося. Арбітри просто перестали працювати. На останніх хвилинах нас штовхали й били ліктями у нашому штрафному майданчику, а вирішальний гол було забито після подвійного офсайду у Шмельцера й Бендера, але свисток не пролунав».

Для повноти картини: суддя не зафіксував офсайд також і тоді, коли «Малагу» вивів уперед португальський «джокер» Елісеу.

Паралельно з «Боруссією» півфіналістом ЛЧ став мадридський «Реал», який хоч і програв «Галатасараю» в Стамбулі, але завдяки домашній форі в три м’ячі продовжив шлях до «Уемблі». Підопічні Фатіха Теріма дали справжній бій фаворитам Суперліги й на очах своїх уболівальників постали справжніми героями. «Ми грали водинадцятьох проти 50 тисяч», — визнав тренер гостей Жозе Моуріньйо. А Терім зізнався, що за рахунку 3:1 «почав мріяти про півфінал». Хай там як, його «леви» перервали 13–матчеву безвиграшну серію проти іспанських команд.

За прогнозами експертів, після вчорашніх матчів четвірку півфіналістів мали скласти іспанські «Реал» і «Барселона», німецькі «Боруссія» й «Баварія».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (матчі–відповіді, результати вівторка). «Галатасарай» (Туреччина) — «Реал» (Іспанія) — 3:2 (Ебуе, 57; Снайдер, 71; Дрогба, 72 —
К. Роналдо, 7, 90+3; вилучення: Арбелоа, 90 («Р»); перша гра — 0:3), «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Малага» (Іспанія) — 3:2 (Левандовський, 40; Ройс, 90+1; Сантана, 90+3 — Хоакін, 25; Елісеу, 82; перша гра — 0:0).