Щоб летів на власних крилах

10.04.2013
Щоб летів на власних крилах

У Пекіні відкрився перший у світі супермаркет літаків. Як повідомляє агенція «Франс пресс», тут можна придбати літальні апарати різних видів — планери, моноплани, біплани, гвинтокрили, розкішні приватні літаки вартістю 50 млн. юанів (8 млн. доларів) тощо. Вибір величезний.

Більшість літаків у китайському авіамаркеті виготовлені у Східній Європі. Аби йти туди не лише на екскурсію, слід мати на банківському рахунку хоча б два мільйони євро. Зрозуміло, що в разі купівлі літака для власної експлуатації потрібно також мати ліцензію пілота та відповідний дозвіл влади. «А взагалі, продавати літаки в Китаї так само легко, як і капусту», — заявив кореспонденту АФП менеджер авіамагазину Чанг Чанджі.

Китайські ЗМІ повідомляють, що 2011 року у країні було зареєстровано лише 150 приватних літальних апаратів. Це при тому, що в країні є щонайменше мільйон доларових мільйонерів. Тобто ринку є куди рости.

Китайський повітряний простір контролює армія, але навіть за таких умов знаходяться охочі платити від 10 до 100 тис. юанів за польоти, які здійснюють нелегальні «чорні» авіаперевізники. Авіасупермаркет має усунути явище піратських польотів та легалізувати приватний авіаринок.