Краще собака, аніж єврокубки

10.04.2013
Краще собака, аніж єврокубки

Попри те, що офіційні документи УЄФА не дозволяють одній особі володіти двома й більше футбольними клубами, фінансові магнати знаходять можливість обійти регламентні норми та вливають кошти відразу в кілька команд. Здається, вже ні для кого не секрет, що донедавна в Україні існував так званий «пул Коломойського», куди входили «Дніпро», «Арсенал», «Кривбас» та «Волинь». Офіційно команди належать різним особам, проте головним «фінансистом» у них є (чи була) одна людина. Власне, цей факт у програмі «Великий футбол» визнав президент криворізького ФК Олександр Лівшиць: «Власниками «Кривбасу» є п’ять компаній, тоді як Ігор Коломойський не є власником жодної з них. Але він є спонсором «Кривбасу», він допомагає футболу. Якби його не було, ми б не витягнули рівень цієї команди».

Водночас починаючи з нового року керівник групи «Приват» суттєво зменшив футбольні витрати (та й не тільки, до речі, футбольні), зосередившись лише на рідному дніпропетровському «Дніпрі». Тож з фінансовими проблемами одразу зіштовхнулися команди, яких об’єднували гроші Коломойського. Спочатку на межі загибелі опинився київський «Арсенал», згодом без головного спонсора залишилася «Волинь», а нині про борги із зарплат дедалі гучніше заявляють футболісти «Кривбасу».

Позавчора, у свій вихідний день, гравці криворізької команди зібралися на базі, де написали листа керівництву клубу з вимогами виконати зобов’язання згідно з діючими контрактами. Як розповідають футболісти, починаючи з січня їм не платять ані зарплатні, ані премій. До того ж із квітня призупинилося централізоване харчування гравців на базі, а на виїзд у Маріуполь до «Іллічівця» скидалися всім миром.

Парадокс, але, попри фінансові труднощі, футболісти «Кривбасу» навесні демонструють високу якість гри. У п’яти турах підопічні Олега Тарана не програли жодного матчу і здобули 11 пунктів. Ефективніше виступають лише «Шахтар» (15) та «Металіст» (13).

«Упродовж трьох місяців ми не отримуємо ніяких грошей. Звісно, це нас напружує. Але ми хочемо своїм ставленням до справи довести всім, що гідні кращого ставлення до себе. Можна, звісно, опустити руки й нічого не робити, та наш колектив обрав інший шлях», — заявив у інтерв’ю газеті «Команда» капітан криворіжців Віталій Лисицький.

За сім турів до завершення чемпіонату «Кривбас» претендує на путівку до єврокубків, яку, певно, як і минулого сезону, отримає шоста команда прем’єр–ліги. Однак керівництво клубу не ставить футболістам жодних завдань щодо Європи і навіть не зустрічається з командою.

Головний тренер криворіжців Олег Таран каже, що він реально дивиться на речі, тож думати про єврокубки — марна річ. «Я маю собаку, але мрію завести ще двох. От моя справжня мрія», — так відповів «коуч» на запитання журналіста програми «Про футбол».

У керівництві клубу пообіцяли, що найближчим часом питання з боргами буде розв’язано.