На поляків — крізь стрій «витязів»

10.04.2013
На поляків — крізь стрій «витязів»

У спарингу з підмосковним «Витязем» українці боролися з усією самовіддачею. Фото прес–служби ХК «Витязь».

Два роки тому, виступаючи господарями світової першості, збірна України намагалася пробитися в найсильніший дивізіон світового хокею. Однак ні тоді, в Києві, ні наступного року вітчизняні хокеїсти до еліти не потрапили. Більше того, на попередньому ЧС у Словенії «синьо–жовті» посіли в дивізіоні IА останнє місце й вилетіли до третьої за рейтингом ліги. Відтак на черговому домашньому «мундіалі», який 14—20 квітня проходитиме в донецькому палаці спорту «Дружба», українці торуватимуть собі шлях уже не до забутої «вишки», а до звичного для себе дивізіону IА.

Готуватися до домашнього «мундіалю» в дивізіоні І, група В, підопічні Олександра Куликова почали майже за місяць до змагань. Щоправда, до табору національної команди гравці прибували партіями. Першими ластівками стали хокеїсти «Беркута», які після виключення команди з чемпіонату України довгий час не мали ігрової практики. Тож перший етап підготовки на льоду броварського «Терміналу» був присвячений «фізичним» питанням. Цікаво, що куратором цього напрямку в збірній є північноамериканський фахівець Гарнет Браун, який працював і за часів тренера Дейва Льюїса.

Коли до збірної злетілася решта кандидатів, переважна більшість яких представляє команди української ПХЛ, наставник переключився на ігрові вправи та тактичні заняття. Зрештою, боєготовність підопічних Куликов перевірив у двох контрольних поєдинках із підмосковним «Витязем», який у регулярному чемпіонаті КХЛ сезону 2012/13 посів у Західній конференції 12–те місце.

В обох матчах у місті Чехов — позавчора та вчора вдень — сильнішими виявилися наші хокеїсти. Хоча кожного разу українцям доводилося наздоганяти опонентів. У першому спарингу, який наші виграли в серії післяматчевих булітів, «синьо–жовтим» вдалося відіграти фору аж у три шайби.

«Більшість гравців команди–суперника грають в КХЛ, тож нашим хлопцям спочатку було важко звикнути до високих швидкостей. Перший період програли по ділу (0:3), але надалі втягнулися в ритм, додали у грі і почали виконувати поставлені завдання», — прокоментував перебіг понеділкового «товарняка» Олександр Куликов.

На позитивній ноті завершився і другий спаринг (перемога 2:1 в основний час). Тож до Донецька українські збірники повернулися в оптимістичному настрої і з упевненістю у власних силах.

Не секрет, що перед збірною України на домашньому ЧС стоїть одне завдання — перемога. На думку експертів, головним суперником «синьо–жовтих» у боротьбі за єдину путівку нагору буде збірна Польщі. Хоча Куликов не скидає з рахунків і голландців, у грі яких останнім часом спостерігається серйозний прогрес. Окрім трійки фаворитів, учасниками групи IB є румуни, литовці та естонці.

На передолімпійській ква­ліфікації минулої осені в Києві команда Куликова завдала розгромної поразки Естонії (10:0) і впевнено переграла поляків (5:1). Але не слід забувати, що тоді під синьо–жовтим прапором грали фактично всі найсильніші вітчизняні хокеїсти на чолі з енхаелівцями Федотенком і Понікаровським. Натомість на донецькому турнірі не буде ані хлопців з НХЛ, ані навіть представників КХЛ. Адже Костянтин Касянчук разом із московським «Динамо» веде фінальний двобій за Кубок Гагаріна. Крім того, уже в ході зборів через травму меніска вибув захисник Юрій Наваренко із солігорського «Шахтаря», який грав за збiрну на семи останнiх ЧС.

Хай там як, але, думається, й у нинішньому складі, де наставник створив сплав досвіду та молодості, «синьо–жовті» мають непогані шанси на успіх. Єдине, на що нарікає «коуч», так це брак достатньої кількості ігрового часу у наших воротарів, які в своїх клубах ПХЛ більшу частину чемпіонату сиділи в запасі.

 

ТАБЛО

Спаринги. «Витязь» (Росія) — Україна — 4:5 Б (3:0, 0:2, 1:2, 0:1; Бєлоусов, 4, 16; Хеннессі, 16 (більш.); Малевич, 56 (більш.) — Побєдоносцев, 26 (більш.); Квітченко, 40; Гніденко, 45; Благий, 59; вирішальний буліт — Матерухін), «Витязь» — Україна — 1:2 (1:0, 0:1, 0:1; Кульомін, 9 — Шафаренко, 30; Гніденко, 51).

* * *

КХЛ. Кубок Гагаріна. Фінал (серія до 4 перемог). «Динамо» (М) — «Трактор» — 3:2 (Петружалек, 11; Квапіл, 44; Яласваара, 58 — Буліс, 18 (більш.); Костіцин, 32 (більш.); Касянчук «Д» — «0», 1 кидок, 13:40; серія — 2:0).

 

НА СТАРТ ВИКЛИКАЮТЬСЯ

Склад збірної України на ЧС–2013

Воротарі: Євген Напненко («Донбас»), Павло Ячник («Беркут»), Вадим Селіверстов («Леви»).

Захисники: Віталій Люткевич, Володимир Алексюк (обидва — «Донбас»), Олександр Побєдоносцев, Денис Петрухно, Володимир Романенко (всі — «Беркут»), Василь Полоницький, Костянтин Рябенко (обидва — «Динамо» Х), Микола Ладигін («Південний Урал», Росія), Руслан Борисенко («Компаньйон»), Кирило Катрич («Леви»).

Нападники: Сергій Варламов, Олександр Матерухін, Максим Квітченко, Дмитро Німенко, Роман Благий, Максим Мартишко, Віктор Захаров (усі — «Донбас»), Сергій Черненко, Юрій Петранговський, Руслан Безщасний (усі — «Сокол»), Олександр Караульщук, Артем Гніденко, Олександр Торяник, Андрій Міхнов (всі — «Беркут»), Олег Тимченко, Олег Шафаренко (обидва — «Юність», Білорусь).