Вічна Кіра

09.04.2013
Вічна Кіра

Олег Кохан, продюсер «Вiчного повернення», отримав «Нiку» замiсть Кiри Муратової. Фото з сайта delo.ua.

Днями у Москві відбулося нагородження премією Російської академії кінематографічних мистецтв «Ніка». Наша співвітчизниця Кіра Муратова завоювала нагороду в категорії «Найкращий фільм СНД і Балтії» за стрічку «Вічне повернення» з Ренатою Литвиновою у головній ролі. Проте слова вдячності зі сцени сказав продюсер фільму Олег Кохан. Пані Муратова не змогла відвідати церемонію через хворобу.

Світова прем’єра фільму відбулася 16 листопада на Римському кінофестивалі. Відтоді нова стрічка Муратової встигла побувати ще на двох європейських кінофестивалях: у Роттердамі та Гетеборзі. В українському прокаті картина з’явиться цього року.

«Перемога вашого фільму «Вічне повернення» — це велика честь для України», — так привітав режисерку міністр культури України Леонід Новохатько. Утім ці вітання «пролунали» з сайта Мінкультури.

Російська «Ніка» на поличці нагород Муратової далеко не перша. Одразу дві нагороди — за режисуру та кращий ігровий фільм — українка Кіра Муратова отримала у 1990 році за стрічку «Астенічний синдром». Картина «Захоплення» була названа кращим ігровим фільмом у 1994 році. «Два в одному» став кращим фільмом країн СНД і Балтії в 2006 році, «Мелодія для шарманки» — в 2009–му.

 

ІНШІ ПЕРЕМОЖЦІ

Урочистість цьогорічної «Ніки» відбулася у дещо похмурих тонах. Зі сцени повсякчас звучали згадки про трагічні втрати, що їх зазнав вітчизняний кінематограф у 2012 році, зокрема про смерть Валерія Золотухіна, Іллі Олейнікова та Андрія Паніна. Ім’я останнього прозвучало на оголошенні призера у категорії «Кращий актор другого плану». Андрія Паніна нагородили за фільм «Спокута» посмертно, а на сцені нагороду за актора отримав режисер Олександр Прошкін.

Одразу сім нагород зібрала ще одна стрічка Прошкіна «Орда». Серед головних відзнак історичної драми — статуетки за найкращу чоловічу та жіночу ролі (Максим Суханов та Роза Хайрулліна). Стрічка «Фауст» Олександра Сокурова стала кращим ігровим фільмом, а також була відзначена за режисуру та сценарій. Фільм Ренати Литвинової «Остання казка Рити» виборов нагороду для Тетяни Друбич за кращу жіночу роль другого плану. Кращим неігровим фільмом назвали історію про хлопця, що страждає аутизмом «Антон тут поряд» Любові Аркус. Відкривали церемонію показом останньої стрічки Олексія Германа–старшого «Важко бути Богом».