Наркобарони, прибульці і мультики

05.04.2013
Наркобарони, прибульці і мультики

Відсьогодні у кінотеатрі «Київ» стартує Тиждень іспанського кіно, який триватиме до 10 квітня. У збірці запропонованих до перегляду фільмів — широка жанрова палітра, від драматичних трилерів до комедійних анімацій; усі вони вже встигли «відмітитись» на кінофестивалях у Канні, Торонто, Сан–Себастьяні, на «Берлінале» та ін.

Відкриватиме фестиваль містичний трилер «Міцний сон». Головний герой —швейцар Цезар, котрий працює у барселонському маєтку. На перший погляд, непримітний працівник насправді виявляється небезпечним соціопатом, що має хворобливе бажання зробити нещасними мешканців будинку, на «ресепшені» якого він щодня має вдавати з себе привітного усміхненого служку. Особливо увагу швейцара привертає життєрадісна Клара. Зруйнувати її життя стає його головною метою. Стрічка була номінована на «Гойя» (іспанський «Оскар») у категорії найкраща чоловіча роль і отримала шість премій Ґауді.

Від жахів до абсурдної комедії — всього крок: наступними, що запропонує Тиждень іспанського кіно, стане фантастична комедія «Прибулець з космосу» та добродушна анімація «Зморщечки». Абсурдну історію кохання на тлі вторгнення НЛО критики охрестили іспаномовним шедевром у стилі Вуді Алена. Головний герой Хуліо прокидається з похмілля у ліжку з незнайомкою. Покинути «подругу на одну ніч» він не може, адже саме в цей день у місті приземлився космічний корабель, а рятувальні служби закликали не виходити з осель. Від ненависті до кохання — один крок, і, здається, допомогти звести цих двох може лише вторгнення прибульців.

Ще одна комедія у списку напрочуд близька до реалій. В анімаційному фільмі «Зморщечки» двійко дідусів Еміліо та Мігель, доживаючи віку в будинку для літніх людей, стають добрими друзями. Еміліо діагностували ранню стадію хвороби Альцгеймера, а Мігель з приятелями намагається його врятувати від потрапляння на верхній поверх притулку, який називають «поверхом безнадійних випадків». Кумедні ситуації, в які потрапляють дідусі, наповнюють їхні останні роки життя пригодами та сміхом.

Трилер «Немає спокою для нечестивих» розкаже про інспектора поліції Сантоса, котрий забагато п’є і мало працює. Нещодавно Сантоса понизили у званні, а в злощасний день чергової пиятики він стає учасником потрійного вбивства. Аби не по­трапити у ще більші неприємності, інспектор шукає єдиного свідка вбивства. У гонитві за тінню Сантос потрапляє в епіцентр наркобізнесу. «Немає спокою для нечестивих» є володарем премії Гойя за найкращий фільм, режисуру та акторську гру.

На завершення фестивалю глядачі побачать стрічку «Вони продають навіть дощ» від найвідомішої жінки–режисера Іспанії Ісіар Больяін. Коста й Себастьян приїздять у Болівію, щоб зробити фільм про прибуття Колумба в Америку. Та зйомкам завадять місцеві жителі, що повстають проти приватизації питної води. Битва режисера за завершення свого фільму перетинається з битвою безправних болівійців, котрим заборонено збирати навіть дощову воду. Фільм отримав приз глядацьких симпатій на «Берлінале» та був претендентом на «Оскар» від Іспанії.