Нові проекти Кустуріци

05.04.2013

Відомий сербський кінорежисер Емір Кустуріца оголосив про наміри зняти кіно про торгівлю людськими органами в Косові. «Я розраховую, що зніму фільм впродовж найближчих трьох років, оскільки це епічна продукція, яка вимагає значних приготувань та інвестицій», — сказав режисер в інтерв’ю інформагенції «Танюг».

Тема стрічки за сценарієм дочки не є вигадкою. Слідча комісія Ради Європи на чолі зі швейцарським правником Діком Марті встановила: під час конфлікту в Косові 1998­99 років бойовики на чолі з тодішнім ватажком Визвольної армії Косова, а тепер — прем’єр­міністром країни Хашимом Тачі вбивали сербів і «розбирали» їх на органи для продажу. Вояки Тачі, якого підтримують ЄС та США, також підробляли торгівлею людьми, наркотиками та зброєю.

Зйомки суттєво розтягнуться в часі, бо Кустуріца одночасно працює над кількома іншими проектами. Так, у червні він почне роботу над фільмом із попередньою назвою «Любов і війна» з Монікою Белуччі у головній ролі. Режисер також працює над оперою «Міст на Дрині» за історичним романом лауреата Нобелівської премії Іво Андрича. Також Кустуріца паралельно зніме фільм за цим твором. Водночас Емір будуватиме для зйомок містечко Андричград (чи Каменград) — так само, як спорудив у 2005­му етнографічний Дрвеград для фільму «Життя як чудо».

Принагідно митець розповів, що пише роман під назвою «Мій дорогий Федоре». Головним його героєм є серб, який багато років мешкає у Парижі і мріє перевтілитися у Достоєвського. У гонитві за мрією його дорога проляже через Петербург і приведе також до Косова й Метохії.

Фільм про торгівлю органами він зніматиме в Росії, оскільки годі й сподіватися, що влада Косова дозволить йому зйомки на місці реальних подій.