Результат навиріст

04.04.2013
Результат навиріст

Боротьба на межі фолу в атаці української збірної. Фото Олександра ПРИХОДЬКА.

Скромна розтяжка над входом до столичного Палацу спорту сповіщала, що 2 квітня там проходив матч відбіркового раунду чоловічого чемпіонату Європи–2014 з гандболу. І дарма, що афіша була не такою яскравою й модерновою, які можуть собі дозволити більш заможні федерації чи естрадні виконавці. Проте вона промовисто свідчила, що до Києва приїхала чоловіча гандбольна збірна України. А востаннє вона грала в столиці ще за часів царя Гороха.

Як відомо, «серце» українського чоловічого гандболу — в Запоріжжі, а в Києві немає жодного клубу суперліги. Тож усі домашні матчі наші збірники проводили в Запорізькому палаці спорту «Дружба». Однак тепер та споруда стала на капітальний ремонт, і єдиною ареною з умовами, які відповідають міжнародним стандартам, залишився київський ПС.

Згадувати ази гандбольної гри київський уболівальник почав у листопаді минулого року, коли під склепіння головної критої арени країни повернувся «Кубок Турчина». Щоправда, жіночий і чоловічий гандбол, як кажуть в Одесі, — це дві великі різниці. Перше і головне, що відзначили вболівальники, — це габарити гандболістів. «Вони такі високі», — захоплювався зростом підопічних Андрія Портного один з юних глядачів, який після гри фотографувався на пам’ять з учасниками поєдинку.

Власне, навколо цієї антропометричної особливості головний тренер нашої збірної й будував гру проти голландців, які приїхали до столиці України з нулем у графі «набрані очки». До позавчорашнього матчу не було очкових здобутків і в нашої команди. Восени минулого року вона програла два перші матчі відбору: в гостях — шведам, вдома — полякам. Тож відступати було нікуди.

Із перших хвилин «синьо–жовті» захопили ініціативу. Матеріалізувати свою перевагу в гандикап довго не могли. Однак, починаючи з 20–ї хвилини, коли табло показувало рахунок 9:8, українці ввімкнули додаткову потужність й за секунду до сирени на перерву збільшили відрив до шести м’ячів.

У другій половині протистояння Андрій Портнов дозволив собі тренерські експерименти, випробовуючи в атаці різні поєднання гравців. До слова, якщо раніше переважна більшість гравців національної команди представляли «Запоріжтрансформатор», то сьогодні комплектація «синьо–жовтих» повністю відповідає поняттю «збірна». Адже поміж 17 виконавців, включених до заявки на гру з Нідерландами, найтитулованіший клуб країни репрезентував лише двох. Решта — повпреди полтавського «Динамо», запорізького «Мотора», южненського «Портовика» та одразу семеро легіонерів, які представляють мінське «Динамо», пітерську «Неву» та пермських «Ведмедів».

Саме легіонерський десант із Мінська став найрезультативнішим у матчі — Владислав Остроушко та Сергій Онуфрієнко закинули по п’ять м’ячів, а третім за результативністю в українській команді став Сергій Бурка з «Мотора».

Проте, підбиваючи підсумки гри, головний тренер «синьо–жовтих» Андрій Портнов окремо не виділив жодного із польових гравців, лише відзначив хороші колективні дії й неймовірне бажання перемогти. Окремо «коуч» похвалив воротаря, представника «ЗТР» Геннадія Комка, який відбив майже половину кидків суперника.

Тріо студентів, які вперше вживу спостерігали за гандбольним поєдинком, було в захваті від можливості сфотографуватися з героєм матчу. «Зачекайте, будь ласка, я вас на телефон сфоткаю — ви сьогодні неймовірно круто грали», — закликав Гену вболівальник.

Перемога над збірною Голландії принесла українцям перші очки й шанс поборотися за друге місце в групі. Для цього слід 7 квітня в гостях вдруге переграти «помаранчевих» та ви­грати вдома у шведів з різницею у п’ять м’ячів. Хоча багато що залежатиме й від спареної очної дуелі між лідерами групи поляками та шведами.

 

ТАБЛО

 

Чоловіки. Чемпіонат Європи–2014 з гандболу. Відбірковий раунд. Група 5. Україна — Голландія — 28:24 (16:10; Онуфрієнко, Остроушко (по 5) — Ремер (5)).

Турнірне становище: Польща, Швеція — 4 (2 матчі), Україна — 2 (3), Голландія — 0 (3).

 

ВТРАТИ

 

Як повідомляє офіційний сайт ГК «Динамо–Полтава», 1 квітня на 62–му році пішов із життя президент клубу, підприємець Іван Матієшин. За часів його керівництва динамівці в сезоні 2011–12 уперше в своїй історії стали чемпіонами України та володарями Кубка України.

Слідом за цією трагічною звісткою з’явилася інформація, що «Динамо» після втрати спонсора чекає розформування та зняття з розіграшу суперліги. Проте, як свідчить офіційна заява керівництва ГК, команда й надалі виступатиме в чемпіонаті. Аби зберегти команду, очільники «Динамо–Полтава», обласної федерації гандболу, перші особи області та міста готові зробити все можливе.