Притулок за Альпами

03.04.2013

Події на Кіпрі привели у рух весь євро–азійський тіньовий ринок капіталів, змусивши того шукати альтернативні сховки для заробленого чесною працею. Закордонний бізнес, насамперед, російський та український, спочатку обрав таким місцем Іспанію та Латвію. За статистикою, за останні місяці тільки росіяни перевели з Кіпру на Піренеї близько 5 млрд. євро. Але Центробанк Іспанії, який, до речі, відчуває гостру нестачу коштів, засумнівався у легальному похо­дженні цих капіталів і порекомендував своїм банкам не приймати сумнівні російські кошти. Подібна ситуація і з Латвією, яка боїться накликати на себе гнів Берліна і Брюселя, що активно боряться із підозрілими грішми.

У тренді досі тримається Андорра. Представники цього карликового князівства, що знаходиться між Іспанією і Францією, в останні місяці почали масово приїжджати до Кіпру. В Андоррі, до речі, розмiщено п’ять великих міжнародних банків — при тому, що кiлькiсть населення країни не перевищує 80 тис. чоловік. «Ми знаємо, які проблеми переживає нині Кіпр, і тому хотіли би запропонувати перевести ваші гроші на Мальту», — цитує преса повідомлення однієї із юридичних фірм ще однієї держави–острова. Воно, втім, губиться серед подібних оголошень, які друкує «Нью–Йорк Таймс» із Люксембурга та Кайманових островів, а також Дубая і Сінгапура. У боротьбу за кіпрські гроші включився навіть Північний Кіпр — країна, існування якої визнає тільки Туреччина. Сьогодні всі вони навперебій друкують аналітику, яка має засвідчити тільки одне — ситуація у цих державах кардинальним чином відрізняється від проблем, які накопичилися на Кіпрі.

У Швейцарії ж переконані: солідні бізнесмени довірять свої гроші країні, яка має давню і до того ж практично незіпсовану репутацію. «При рівні прибутку до 1% ставка корпоративного податку становить 8,5%, — ствер­джують експерти юридичної компанії Goldblum and Partners. — Порівняйте це із 12,5%, які очікуються на Кіпрі. Така різниця покриває витрати на утримання компанії». До плюсів цієї держави відносять високий рівень престижності торгових марок, стабільність законодавства та валюти тощо. За словами швейцарських експертів, які прагнуть заманити до себе у тому числі й український капітал, нова угода між Кіпром та Україною про уникнення подвійного оподаткування, що її збираються підписати уже найближчим часом, є значно гіршою за існуючі умови держави в Альпах. Аргументом проти масового переходу українських капіталів у швейцарські банки можуть бути тільки вищі, ніж у деяких інших державах, вимоги до легальності отриманого капіталу. А тут деяким нашим бізнесменам крити нічим...

Юлія МАГДИЧ