Українські, злі, непобачені

02.04.2013
Українські, злі, непобачені

Кадр з фільму «Красива жінка». Фото з сайта i.lb.ua.

Ситуацію, що розгорнулась навколо нового альманаху молодого покоління вітчизняних режисерів під назвою «Українські злі», навіть піаром важко назвати (хоч дехто називає і таку версію зняття фільму з прокату).

У день прем’єри 28 березня у невеличкому залі кінотеатру «Жовтень» Денис Іванов, директор компанії «Артхаус Трафік» — дистриб’ютора збірки — та за сумісництвом продюсер «Українських злих» повідомив, що показ є першим і останнім — альманах повністю знято з прокату. Добитися конкретного пояснення, у чому ж справа, так і не вдалося. Лиш наступного дня продюсери спробували роз’яснити ситуацію: за їхніми словами, причиною для такого категоричного рішення стала не цензура, а неузгодженість дій компанії «Артхаус Трафік» та іншого правовласника — Держкіно — стосовно деяких короткометражок, що увійшли до альманаху.

Водночас іншу думку стосовно ситуації має один iз режисерів «Українських злих» Аксінья Куріна. У власному блозі на УП вона припустила, що «паніку у можновладців викликала стрічка «Красива жінка» Альони Алимової про те, як бібліотекарка закохується у портрет Віктора Януковича». «Альона найаполітичніша людина з моїх знайомих, і історія, розказана у фільмі, вийшла по–дівочому ніжною — це не який–небудь «95 квартал», — пише Куріна.

Як відомо, новий альманах «Українські злі» був сформований з короткометражок, що ввійшли до проекту «Україно, Гудбай» 2012 року. Проект свого часу отримав часткове фінансування від Державного агентства з питань кіно, а в листопаді 2012 року в прокат вийшла збірка з шести фільмів даного альманаху (в цілому проект налічує 25 короткометражних стрічок). Нині ж причиною для конфлікту стало неузгоджене формування нової збірки, каже Іванов. «Короткометражки були в «Україно, Гудбай», а ми їх взяли з цього проекту і вставили у проект «Українські злі», — пояснює продюсер. — Власне, суть конфлікту — в авторських правах, а не цензурі. Нам ніхто нічого не забороняв».

У свою чергу, будь–які закиди Держкіно заперечує, про що йдеться у коментарі, розміщеному на офіційному сайті. «Держкіно не забороняло і не цензурувало вихід кіноальманаху, як це дозволяють собі формулювати деякі ЗМІ. Найпростішим підтвердженням цього є розміщений на офіційному сайті Держкіно та на сторінці Агентства у «Фейсбуці» анонс про вихід «Українських злих» у прокат», — iдеться у повідомленні. «Рішення про зняття альманаху з прокату в кінотеатрі «Жовтень» є власним рішенням продюсерів кіноальманаху «Українські злі», — відхрещується керівництво державної кіноагенції. Також тут заявляють, що з восьми короткометражок альманаху лише одна не мала прокатного посвідчення — «Гамбург» Володимира Тихого.

Проте «скандальні короткометражки», серед яких і «Красива жінка», вже встигли побувати на «Молодості» й Одеському міжнародному кінофестивалі. І поки вітчизняне керівництво вирішуватиме, «чия хата скраю», вже 4 квітня «Українських злих» покажуть у Нью–Йорку на кінофестивалі українського кіно Kinofest NYC.