Відступати нікуди — попереду Москва

02.04.2013

Був час, коли на «Кубок Стелли Захарової» приїздили гімнасти другого, юніорського, ешелону. Цьогорічний турнір, думається, також не дотягнувся до елітного рангу, проте кілька гучних імен, зокрема особиста присутність на київському помості олімпійської чемпіонки 2012 року в змаганнях на брусах Алії Мустафіної з Росії, надали турніру особливого статусу. Власне минулих вихідних XII «Кубок Стелли Захарової» зі спортивної гімнастики зібрав повні трибуни шанувальників грації, сили і пластики під куполом столичного Палацу спорту. Як зауважила сама пані Стелла, це надзвичайно приємно, що український глядач повертається на трибуни спортивних залів та гаряче вболіває, це надихає і спортсменів, і організаторів викладатись на повну.

Сама вона залишилася задоволеною проведенням змагань та рівнем виступів спортсменів. І не дивно, оскільки запекла боротьба за нагороди не згасала як у багатоборстві, так і в окремих дисциплінах. Цього року на турнір завітали представники 14 країн, українці, як господарі змагань — двома командами. Адже через 2 тижні у Москві відбудеться головний старт сезону — чемпіонат Європи, і більшість тренерських штабів розглядають цей турнір, як можливість випробувати себе у бойових умовах.

Після від’їзду до Росії Миколи Куксенкова наша чоловіча збірна отримала нового лідера — молодого Олега Верняєва, під проводом якого українцям не було рівних на «Кубку Стелли Захарової». У командному заліку вони здобули впевнену перемогу з різницею у 13 балів над командами Росії та Нідерландів. У багатоборстві перші дві сходинки також посіли наші співвітчизники: Олег Верняєв та Микита Єрмак, «бронза» — у Кирилла Прокоп’єва (Росія).

Водночас виграв Верняєв іще три «золота» на окремих снарядах — на коні, поперечині та у вільних вправах. Опорний стрибок залишився за Єрмаком, на паралельних брусах тріумфував Георгій Петросян. Єдиним снарядом, який не підкорився українцям, стали кільця: золото» у росіянина Павла Павлова, «срібло» — у Верняєва.

У жінок фаворитом була Мустафіна, яка хоч і з певними труднощами, але підтвердила реноме абсолютної чемпіонки світу–2010, вирвавши перемогу в «абсолюті» в своєї співвітчизниці Анни Дементьєвої. Натомість третє місце в протистоянні з японкою Мінобе Ю в останню мить «вигризла» юна українка Христина Санькова, яка скористалася помилкою опонентки на брусах. Командний залік також залишився за росіянками; українки фінішували другими.

Третє «золото» Мустафіна взяла на своєму улюбленому снаряді — брусах. Проте підкорити колоду їй не вдалося. Найкраще за всіх тут відпрацювала наша Санькова. На рахунку Христі також і «срібло», здобуте у вільних вправах.

Катерина ЯНЮК,
Віталій МОХНАЧ