Заборонений смак «Старої ферми»

27.03.2013

«Ну сторожував у чужому будинку. Ну знайшов усіма забуту оковиту. Ну ясно, що приклався кілька разів до горлечка... Але чому одразу до криміналу?! Які 100 тисяч «баксів» збитків?!..»

Далебі. Суд іде. Адже пляшок було більше півсотні, а в них — раритетне віскі сторічної давності.

Ця курйозна історія сталася в американському штаті Пенсильванія. Як повідомляє сайт Triblive.com, така собі Патрісія Хілл купила в містечку Скоттдейл старий особняк, надумала переобладнати його під готель, а під час реконструкції виявила дев’ять ящиків давнього віскі. 62–річний Джон Сондерс влаштувався до Хілл доглядачем будинку... і не зміг стриматися. Тепер його обвинувачують у розпиванні 52 пляшок віскі марки Old Farm Pure Rye 1917 року виготовлення.

Спершу Сондерс віднікувався — мовляв, дім охороняв, але алкоголь не чіпав. Однак власниця маєтку мала обґрунтовані підозри й замовила ДНК–експертизу. Попри опір сторожа, поліція таки провела відповідні досліди. І сліди ДНК, виявлені на горлечках порожніх пляшок, збіглися зі зразками, взятими у Джона Сондерса.

Експерти аукціонного дому «Бонемз» кажуть, що сума збитків, завданих доглядачем, тому настільки висока (102,4 тис. доларів), що напій був «історичним», і навіть пляшки й тара — рідкісні. Річ у тому, що виготовлення віскі марки Old Farm припинили з оголошенням у США «сухого закону» (1919—1933) й більше не поновили.

Попереднє судове слухання у справі про крадіжку та незаконне споживання Джоном Сондерсом чужої власності відбудеться сьогодні.