Фелліні і зірковий зек

22.03.2013
Фелліні і зірковий зек

В’язень і актор Аньєлло Арена у фільмі «Реальність».

Добірка найкращого за 2011—2012 роки італійського кіно, яке покажуть у Києві, складається з п’яти фільмів, серед яких невмирущий хіт Федеріко Фелліні «Солодке життя». Цей фільм минулоріч отримав нове життя за рахунок реставрації пошкодженої чорно–білої плівки.

Відкриватиме Тиждень італійського кіно стрічка, що отримала нагороду журі на останньому Каннському кінофестивалі. Драма з елементами комедії «Реальність» розповість про вірус сучасного суспільства — феномен телебачення та його негативний вплив. Головний герой — Лучано — має велику сім’ю, продає рибу на ринку в Неаполі і не втрачає можливості щораз влаштувати вистави для колег та друзів. Фокусник та шоумен за вдачею, Лучано стає ідеальним кандидатом на участь у реаліті–шоу «Великий брат». Цікаво, що головну роль у стрічці Маттео Гаронне виконав не професійний актор, а в’язень. Аньєлло Арена, уродженець Неаполя, був заарештований за по­трійне вбивство у 1991 році. Колишній мафіозі, відбуваючи пожиттєве ув’язнення, вступив до театральної трупи «Фортеця» і став справжньою зіркою серед зеків. Із 2007 року трупа грає вистави і на волі, відвідуючи численні театральні фестивалі, а Арена вже має у власному активі кілька престижних нагород.

Дебют у режисерському кріслі для багатообіцяючого актора Алессіо Марія Федеріччі обіцяє стати найсолодшою кіноновинкою цього тижня, адже головний герой його фільму — шоколад. Стрічка «Шоколадні поцілунки» розкаже про шоколадну авантюру, на яку йдуть два не зовсім успішні бізнесмени, і те, як солодощі можуть воскресити стару дружбу і зародити кохання.

Призер Венеціанського кінофестивалю (Кубок Пазанетті за найкращий фільм), драма «Материк» «списана» з реальних подій дворічної давнини. На мальовничому сицилійському острові Лампедуза в один день з’являються одразу кілька десятків біженців з Африки. Місцеві жителі, які з покоління у покоління заробляють на життя непростою рибальською справою, опиняються перед важким вибором: простягнути руку допомоги подібним злиденним чи вберегти власні сім’ї від покарання за незаконне переховування емігрантів.

Ще одна «сімейна» проблема постане у комедії «Дні всіх святих». Молода пара Гвідо і Антонія — дві протилежності, що, втiм, притягуються. Закохані мріють про дитину. Та що робити, коли для цього немає ані часу, ані можливості? Адже Гвідо працює вночі швейцаром у готелі, а Антонія вдень — у службі прокату автомобілів. Різний підхід до такого делікатного питання, як зачаття, ще довго змусить молодят «бігати» один за одним і врешті створить на екрані чудову та легку комедію.

Вишенькою на торті Тижня «темпераментного» кіно обіцяє стати ексклюзивний показ оскароносної класики від згаданого маестро Фелліні «Солодке життя». Історію журналіста Марчелло, котрий стикається із жорстокою дійсністю італійської еліти 1950–х років, покажуть у відреставрованому чорно–білому варіанті.