Мій милий кровопивця

22.03.2013

У Швейцарії винайшли мініатюрний прилад для тестування крові, який вживлюється під шкіру і миттєво передає результати аналізу на мобільний телефон за допомогою технології Bluetooth. Прототип корисного «гаджета» перевіряє п’ять різних показників крові й при цьому має розміри лише 2х14 мм. Розробники кажуть, що масовий продаж такого пристрою можна почати через чотири роки.

За даними Бі–Бі–Сі, мініатюрний тестер вживлюватимуть під шкіру ніг, плечей або черевної порожнини за допомогою спеціальної голки. Термін безперебійної роботи приладу становитиме кілька місяців, а потім його потрібно замінювати новим.

Над розробкою подібних тестерів працюють вчені і в інших країнах, але професор Джованні де Мікелі з Федеральної політехнічної школи в Лозанні та провідний учений Сандро Каррара, які виготовили згаданий прототип, стверджують, що їхній пристрій є унікальним, адже виконує кілька різних аналізів одночасно. Постійний мікромоніторинг буде особливо корисним у випадку хронічних захворювань, як–то діабет чи високий рівень холестерину, а також для миттєвого встановлення впливу лікарських препаратів на стан крові, як це вимагається при хіміотерапії.

Після дослідів на тваринах швейцарські вчені починають випробовувати тестер на пацієнтах, які проходять інтенсивну терапію.