Один у полі снайпер

22.03.2013
Один у полі снайпер

«Будка» не показала свій максимум, програвши в домашньому півфіналі ЄК «Більбао» «мінус 10». Фото з сайта БК «Будівельник».

Упродовж усього сезону столичні шанувальники баскетболу не надто жалували своєю присутністю матчі «Будівельника» у Єврокубку. По суті, їхня кількість прямо пропорційно залежала від турнірної стадії, однак і на першому матчі «плей–оф» до аншлагу було далеко. Власне під час чвертьфіналу, коли «Будка» приймала «Спартак» із Санкт–Петербурга, Палац спорту прийняв близько трьох тисяч глядачів. Відтак побачити заповнену вщерть арену на півфінальному матчі проти іспанського «Більбао» мало хто сподівався.

Проте в останньому домашньому матчі євротурніру «будівельники» мали потужну підтримку в особі 6,5 тисячi уболівальників. Щоправда, додатковий глядацький імпульс отримав лише Малкольм Ділейні, який позавчора ввечері назбирав рекордну для стадії «плей–оф» Єврокубка кількість очок. На рахунку американського захисника «Будки» 38 пунктів. Попередній рекорд результативності в матчах, що відбувалися після групового раунду «топ–16», належав Мілану Гуровічу з «Црвени Звєзди». У чвертьфіналі 2006 року він заробив 35 балів.

Цікаво, що Ділейні встановив іще кілька рекордів турніру. Закинувши шість із дев’яти триочкових, три з чотирьох двоочкових, реалізувавши 14 із 16 кидків iз лінії штрафних (це найбільша кількість спроб упродовж 11 сезонів), здійснивши вісім підбирань, Ділейні отримав один із найвищих (шостий в історії турніру) індекс продуктивності — 47 пунктів.

Водночас лише одному з його партнерів — Дайніусу Шалензі — вдалося переступити рубіж у десять очок. Тоді як знані снайпери «Будівельника» — далекобійники Артур Дроздов і Лео Лайєнс та «король» трисекундної зони Михайло Анісімов не змогли набрати більше семи очок, що, власне, й завадило киянам досягти позитивного результату в рідних стінах.

Хоча спочатку, майже до самісінької сирени на велику перерву, «гладіатори» на рівних боролися з потужним опонентом, який разом із зірковою «Барселоною» поки що ділить четверту сходинку в чемпіонаті Іспанії. Однак кілька промахів під завісу другої чверті й іспанці відірвалися від господарів на чотири очки. Надалі ж відрив лише зростав. «Напевно, вдалий старт зіграв із нами злий жарт. Потім команда дещо розслабилася і втратила хватку. Ми не показали сьогодні свій максимум. Десь не добігли, десь не влучили, а суперники зі своїм досвідом iз радістю скористалися всіма нашими помилками», — узагальнив невдачі своїх підопічних Айнарс Багатскіс. Найбільше зрадів гостинності господарів паркету потужний центровий «Більбао» Леймон Хемілтон, який більшу частину свого очкового багажу (26 балів) заробив кидками згори.

«Після поразки склалася ситуація, схожа на ту, яка була минулого разу після першого матчу зі «Спартаком», — тільки тепер буде ще складніше, адже відігравати 10–очкову перевагу доведеться на виїзді. Проте ще не все втрачено! Ми повинні зробити висновки, зібратися духом і показати свій кращий баскетбол за тиждень у Іспанії», — підсумував рекордсмен Ділейні.

Схожа історія сталася й у другому півфіналі, де господарі майданчика — «Валенсія» Сергія Ліщука — поступилися краснодарському «Локомотиву» також із різницею в десять очок.

 

ТАБЛО

Єврокубок. Півфінали (перші матчі). «Будівельник» (Україна) — «Більбао» (Іспанія) — 83:93 (19:20, 25:28, 17:23, 22:22; Ділейні (38 + 8 підборів), Шаленга (11), Цинцадзе (8 + 7 передач) — Хемілтон (26 + 7 підб.), Васіліадіс (20 + 5 підборів)), «Валенсія» (Іспанія) — «Локомотив–Кубань» (Росія) — 87:97 (21:29, 22:16, 15:31, 29:21; Ліщук («В») — 6 очок).

* * *

Чоловіча суперліга. «Азовмаш» — «Дніпро» — 65:69.