Ставка на досвід

21.03.2013

Щоб заробити на депозитних вкладах, треба поспішати. Ставки, які ще буквально кілька місяців тому встановлювали світові рекорди, нині повільно «худнуть». У виграші, як не дивно, залишаються... найменш соціально захищені наші співгромадяни. Адже зменшуючи відсотки для більшості вкладників, фінустанови, навпаки, ще ширше відчиняють свої двері для людей похилого віку. Причому йдеться не лише про депозити: пенсіонерам також пропонують платіжні картки на дуже й дуже пільгових умовах, бонуси, програми лояльності.

 

Хочу на пенсію!

Із початку нинішнього року ставки за депозитними вкладами впали вже на 5–6 відсотків. Якщо у грудні більшість фінустанов iз радістю давали своїм вкладникам 25% річних, то ближче до літа крива прибутків пішла донизу. «Цілком iмовірно, що наприкінці року ставки можуть опуститися до рівня, який ми мали наприкінці минулого 2012 року — тобто 16–17%», — прогнозує директор департаменту корпоративного бізнесу «Південокомбанку» Олександр Андрюшенков.

«Я вважаю, що прибутковість депозитів знижуватиметься до літа, — президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко коментує ситуацію «УМ» дещо оптимістичніше для вкладників. — Ближче до осені вони знову зростатимуть. У найнижчій точці прибутковість депозитів може становити 13–15%». Осінню тенденцію експерт пояснює просто: у цей час традиційно зростає попит на кредити, і фінустанови, відчуваючи потребу на ресурси, готові платити за них більше.

І хоча за світовими, зокрема європейськими, нормами навіть такі «низькі» цифри — це дуже й дуже багато, українці звикли чекати від банків значно більшого. Деякі дочікуються. До цих категорій переважно належать пенсіонери. Найвищий розмір ставки за вкладом у гривні, який сьогодні пропонують українські банки для літніх людей, — 25% річних. 19—20% — це практично норма, а нижче 15% дає лише один–єдиний державний банк. На тлі загальної тенденції — доволі відчутно.

«У нашому банку діє програма лояльності за депозитними вкладами для пенсіонерів у вигляді додаткових відсотків до встановленої базової ставки за вкладом на день його оформлення. І клієнти, власники пенсійних посвідчень досить активно нею користуються», — розповідає директор департаменту роздрібного бізнесу «Промінвестбанку» Андрій Карякін.

Експерти пояснюють такий стан речей просто. «Клієнти молодого віку, розмістивши депозит, зазвичай забирають кошти одразу ж після завершення терміну його дії, — продовжує Олександр Охріменко. — Або й до його завершення... Натомість 90% вкладників–пенсіонерів продовжують термін дії депозиту. Для фінансистів це означає стабільні грошові надходження, що є дуже важливим для їхньої діяльності».

Один на пенсії двох молодих вартий!

Ще один плюс сивого волосся — більший рівень довіри, який мають пенсіонери в очах банку. Старші люди, як свідчить практика, не схильні до фальсифікацій, махінацій та інших проявів нечесної гри з фінустановою. Банкіри фактично підтверджують цю тезу. «Ми радо йдемо назустріч пенсіонерам, їм відкрити та обслуговувати рахунки у нас дуже просто та, головне, безкоштовно, — продовжує директор департаменту Промінвестбанку. — Для цієї категорії вкладників потрібен мінімальний пакет документів, аби стати клієнтами банку, їм фактично не треба докладати жодних зусиль».

«Ми розуміємо, що пенсіонери — це особлива категорія клієнтів. Їм не завжди зручно доставатися до відділення або банкоматів свого банку. Саме тому ми дійшли висновку, що пенсіонерам буде набагато зручніше, якщо вони більше ніколи не замислюватимуться, де знаходиться банкомат або відділення, — й надали їм можливість безкоштовного зняття готівки у будь–якому банкоматі країни», — додає Андрій Карякін. Ще один крок, аби отримати вигідного клієнта: свій рахунок пенсіонери можуть поповнювати у будь–якому відділенні банку, не обов’язково у тому, де його було відкрито.

Фраза «мої літа — моє багатство» спрацьовує й для власників платіжних карток. Чимало пенсіонерів уже отримує свої кошти від держави не на пошті, вистоюючи довжелезні черги, а на банківську картку. До традиційних переваг — не треба томитися у довгих чергах, не обов’язково приходити по пенсію у визначені дати — додалися й інші. Насамперед у вигляді відсотків на залишок на рахунку, що для пенсіонерів також є «ексклюзивом». «Скажімо, у нашому банку ставку на залишок коштів для пенсіонерів підвищено із 8 до 10%, а головне — усі зняття коштів у банкоматі будь–якої фінустанови будуть для них безплатними, — ілюструє тенденцію Андрій Карякін. — Це робить літніх людей не залежними від інфраструктури банку, дозволяє користуватися усією розгалуженою банкоматною мережею країни». Ну і, звісно, зменшує «дистанцію» між консервативністю віку та досягненнями сучасної техніки, якими є банкомати та POS–термінали. «У нашій країні банкоматів суттєво більше, ніж у будь–якій іншій країні Європи», — стверджує директор української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Орієнтація банкірів на старше покоління, як бачимо, має не лише соціальну складову. За минулий, 2012, рік пенсіонери отримали у банках понад 10 млрд. гривень, а щорічний приріст суми пенсійних грошей, які проходять через банківські відділення, щороку становить 2–3 млрд. гривень. Але мета будь–якого далекоглядного банкіра — не лише видати клієнтові «пенсійну» картку, а зробити його повноцінним споживачем своїх продуктів. Скажімо, «підсадити» не лише на банкомати, а й навчити розраховуватися карткою у магазинах. Оскільки статистика показує: приріст користувачів терміналів у торгових центрах нині є більшим, ніж збільшення клієнтів банкоматів, власники фінустанов придивляються ще й до цього тренду. А там і інші послуги можна запропонувати. І хто сказав, що пенсія — це коли сонце життя сідає за горизонт?

Ірина ВЕРХОЛЯК,
Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ