Сім мільярдів у яму

21.03.2013
Сім мільярдів у яму

Урядова команда на чолi з мiнiстром фiнансiв Юрiєм Колобовим (у центрi) активно шукає кошти для подолання вiтчизняного бездорiжжя. Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.

Прем’єр–міністр України Микола Азаров утомився! Про це він чесно зізнався на вчорашньому засіданні уряду. Причин для такого стану існує багато, але найбільше страждань завдала очільникові уряду цьогорічна зима. «Прихід справжньої весни в Україну дещо затримується, — поділився він інсайдерською інформацією. — Ще будуть морози, доволі рясні снігопади і дощі». Тож питання номер один у плані українського уряду — боротьба з «великою водою», яка зазвичай приходить після потепління.

Зона ризику, за словами Прем’єра, — Волинська, Рівненська, Чернігівська області. «На річках Карпат вода вже піднімалась на 1,5—2 метри, а на деяких ділянках захисних дамб річки Тиса навіть до 6 метрів. Зараз рівні води знизились, але ще будуть інші хвилі їх зростання», — сказав Азаров. Утiм відповідальними за можливі проблеми Прем’єр вирішив зробити не донецьку команду, яка керує країною, а місцеві органи влади. «Мобілізувати треба комунальників, підприємства, розташовані на території громади, і громадськість. Головне, що в нас не повинно бути «безхозних» річок та відводних каналів», — функції МНС Прем’єр вирішив частково передати народній толоці. Утiм і рятувальникам місце у подоланні проблем, до яких доходять руки тільки навесні, також знайдеться. «900 чоловік особового складу та 240 одиниць техніки, поблизу основних автодоріг розгорнуто 35 пунктів обігріву, — відзвітував Прем’єр за останні потуги боротьби зі весняним снігом, що так утомив чиновника. — Усього із снігових заметів швидко було вивільнено близько 4 тисяч одиниць автотранспорту та надано допомогу на дорогах близько 7 тисячам громадян».

Цікаво, що лише за тиждень радикально помінялася позиція Прем’єр–міністра щодо необхідності латати «розбомблені» українські дороги. Якщо минулої середи він обґрунтовано доводив, що жоден держбюджет таку роботу не профінансує, то вчора оголосив протилежне. Дороги таки ремонтуватимуть! Чи не ремонтуватимуть, а просто «освоять» круглу суму — 7 млрд. доларів. Рівно стільки уряд взяв у кредит під державні гарантії.

Розподіляти позичені гроші виконавча влада планує справедливо. Насамперед збудують автотранспортну магістраль через Дніпро у Запоріжжі. Про необхідність цієї розв’язки говорять уже, мабуть, десятиліття. Об’єкт номер два — автомобільна дорога Київ—Ковель—Ягодин у Волинський області. Ця прикордонна траса нині є справжнім шоком для водіїв, які прибувають до нашої держави з євросоюзівської Польщі. Нарешті, планують реконструювати дорогу Стрий—Тернопіль—Кіровоград—Знам’янка (через Вінницю) у Хмельницькій та Кіровоградській областях. На цій дорозі, як відомо, цьогоріч асфальт зійшов разом із снігом, причому так, що на деяких ділянках дороги фактично немає! Планується також збудувати другу чергу мосту на автомобільній дорозі Маршинці — Підгірний у Чернівецькій області. І, нарешті, останній у переліку великий об’єкт — будівництво автомобільної дороги в обхід м. Севастополя.