Мер за жеребкуванням

21.03.2013

В американському місті Хелпер, що в штаті Юта, мера обрали не за підсумками загального голосування, а... кинувши жереб. Щоправда, повідомляє сайт NBC News, рішення про проведення таких незвичайних вибо­рів було ухвалене вже після того, як за підсумками двох турів звичайного голосування переможець так і не визначився.

Вибори міського голови були позаплановими. Потреба в них виникла теж з оригінальної причини. Попередній мер Хелпера Дін Армстронг був змушений піти у відставку, коли його втретє заарештували за водіння автомобіля напідпитку.

Тож за посаду міського очільника боролися Ед Чавес–молодший і Кірк Маскара. У їхньому тривалому змаганні було зафіксовано пат, якщо послуговуватися шаховою термінологією. Тож виборча комісія, за угодою з кандидатами, й вирішила влаштувати жеребкування. Імена суперників написали на папірцях, склали їх у плетений кошик і доручили тягнути сторонній особі. Першим випав жеребок Чавеса.

За словами новоспеченого мера, Маскара не має причин ображатися. «Ми з Кірком росли разом. Я впевнений, що ніяких протиріч між нами не виникне. Ми спрацюємося», — зазначив Едвард Чавес, який очолює місцеве відділення Демократичної партії. Він обіцяє взяти новий курс на розвиток міста.

До речі, раніше у США влада вже вдавалася до незвичайних способів заповнення чільних вакансій. Наприклад, у 2010 році місце кандидата на посаду шерифа округу Моррілл у штаті Небраска розіграли в карти.