«Золота» конкуренція

21.03.2013
«Золота» конкуренція

Павло Олійник у фіналі подужав поляка. Фото Рейтер.

На свій перший рейтинговий міжнародний турнір збірна України з вільної боротьби вирушила в суттєво оновленому й омолодженому складі. До Тбілісі на чемпіонат Європи чоловіча команда поїхала без призерів олімпіад — Стадника, Федоришина та Андрійцева. А жіночий колектив, який на двох останніх першостях Європи вигравав командний залік, зберіг із «старої гвардії» лише Катерину Бурмістрову та Ганну Василенко.

І якщо керманичу жіночої збірної Володимиру Євонову, за його ж словами, наразі складно знайти рівноцінну заміну першим номерам, то Руслану Савлохову перед наступними стартами доведеться неабияк поламати голову над заявочним листом. Адже позавчора Павло Олійник несподівано виграв континентальне «золото». Отже, у ваговій категорії до 96 кг зав’язалася серйозна конкуренція.

Нагадаємо, що в цій вазі на Олімпіаді–2012 Валерій Андрійцев здобув для борцівської України єдину медаль. Через травму срібний призер Лондона пропускає початок нового сезону, а «змінник» — показав клас.

На міжнародному турнірі в Києві хмельничанин Олійник посів третє місце, а в столиці Грузії Павло пішов далі й піднявся на найвищу сходинку п’єдесталу, перемігши по черзі болгарина Любена Борисова, словака Йозефа Яловара, албанця Егзона Шала та — у фіналі — поляка Каміла Скаскевича.

Щодо результатів інших збірників у перший день змагань, то Андрій Квятковський (до 66 кг) уже на старті поступився росіянину Бекбулатову, а Марія Лівач у чвертьфіналі програла азербайджанці Багомедовій.

А вчора, у другий змагальний день, одразу троє українців боролися у втішних фіналах за треті місця. У категорії до 51 кг другу медаль Україні принесла Юлія Благиня, яка перемогла фінку Тіну Ілінен. Тетяна Лавренчук (59 кг), програвши у півфіналі білорусці Гучок, у матчі за «бронзу» зігнала злість на Габріелі Слейж з Угорщини, а місце Миколи Айвазяна (до 60 кг) визначилося після здачі цього номеру «УМ» до друку.