Стимул перед іспитом

21.03.2013
Стимул перед іспитом

На динамівській базі збірна України не живе, тільки тренується. Фото УНІАН.

«Заваливши» два останні матчі відбору на чемпіонат світу–2014 (поразка Чорногорії, нічия з Молдовою), збірна України напередодні поєдинку з поляками опинилася в ролі студента, якому після третьої невдалої спроби на іспиті загрожує виключення з університету. Звісно, в разі нічиєї чи програшу в завтрашньому матчі, ніхто не зніме нашу команду з відбіркового циклу. Проте диплом про успішне завершення кваліфікації (тобто перепустку на «мундіаль» до Бразилії) українські футболісти навряд чи отримають.

 

У збірній футболістам заплатять за перемоги

Аби максимально підняти мотивацію збірників перед матчем у Варшаві, керівники ФФУ серйозно заохотили гравців. «Федерація підписала контракти з двома спонсорами («Епіцентр» та «Чернігівське»), передбачивши в договорах бонуси для футболістів, — розповів Володимир Лашкул, голова правління «Україна футбол інтернешнл», комерційного партнера ФФУ. — Таким чином, формується базис, який у разі позитивних результатів нашої збірної в матчах відбору до чемпіонату світу–2014 та ЧЄ–2016 сприятиме покращенню матеріального становища футболістів. Хочеться сподіватися, що, знаючи про це, вони з вірою в майбутнє і в свої сили добре зіграють у Варшаві та Одесі».

Нагадаємо, матч на «Народовому» почнеться 22 березня о 21:45, а вже 26–го числа «синьо–жовті» зіграють в Одесі з молдаванами.

Перед цими двобоями Михайло Фоменко вирішив передислокувати збірну з насидженого місця — динамівської бази в Кончі–Заспі — в готель «Платинум», де під час Євро–2012 мешкали футболісти Швеції. «ФФУ направляла лист до «Динамо» із проханням прийняти національну збірну, на що отримала відповідь, що на базі проживає чотири клубні команди, тож іще одній тут буде тіснувато», — пояснив Михайло Фоменко підстави для передислокації.

Хоча Михайло Іванович узагалі не розуміє, чому ЗМІ так активно мусують це питання: «Ми ж не живемо в якійсь забігайлівці. Переглянули кілька варіантів і обрали найкращий готель». При цьому тренуються «синьо–жовті» все ж на полях динамівської бази. «Жодних проблем із проживанням немає. На дорогу в обидві сторони витрачаємо максимум 30 хвилин, а персонал готелю створив для нас відмінні умови», — оцінив нову локацію півзахисник «Шахтаря» Тарас Степаненко, спілкуючись із журналістами позавчора на «дні відкритих дверей».

Не словом, а ділом

На відкритому тренуванні не всі футболісти охоче йшли на контакт із мас–медіа. «Я дав розпорядження, аби вони не ігнорували журналістів», — відзвітував перед приїздом команди один з адміністраторів збірної. Проте журналістське півколо, яке вибудувалося на алеї перед тренувальними полями для спілкування з гравцями, вмить розвалилося, коли ті один за одним почали тихцем прослизати повз камери.

Відтак «акулам пера й мікрофона» довелося ганятися за коментарями по футбольному полю. Хоча прес–аташе збірної Олександр Гливінський наполягав: «На поле ні ногою».

Зрештою, найбільш говірким традиційно виявився єдиний у збірній легіонер — Анатолій Тимощук. Також від журналістів довго не тікали «донецькі» В’ячеслав Шевчук, Тарас Степаненко та Богдан Бутко.

Капітан «синьо–жовтих» не акцентує увагу на критичному становищі збірної і готується виграти матч у Польщі. «Якщо збірна України покаже свій найкращий футбол, перемога буде за нами. Головне — реалізувати свої моменти», — заявив Тимоха.

Як відзначив тренер Фоменко, в бесідах із футболістами він неодноразово чув їхнє бажання реабілітуватися за невдалі поєдинки з Молдовою та Чорногорією. Проте свої слова хлопці повинні підтвердити ділом, каже наставник. За його словами, у Польщі — сильна збірна, гравці якої виступають у солідних європейських клубах, а там посередні футболісти нікому не потрібні. «Сильні сторони поляків — це правий фланг та напад на чолі з Робертом Левандовським із «Боруссії». Головний біль від них мав «Шахтар», буде він і в нас», — спрогнозував Фоменко.

Михайло Іванович розуміє, що для перемоги над «Кадрою» його підопічні повинні продемонструвати характер, який допоможе їм витиснути з себе максимум. І налаштовує на тотальну боротьбу, на кшталт того, як це робить «Барселона». «Усі думають, що каталонці грають в атакувальний футбол. Але якщо виключити пресинг, «Барселона» перетвориться на звичайну команду. Головне — боротьба. Хто її виграє, той досягає поставленого результату», — підсумував Фоменко.

Здрастуй, Ярику!

Зазначимо, що у Варшаві збірній не допоможе «дніпрянин» Євген Коноплянка — у нього серйозні проблеми з хребтом. Водночас до збірної таки повернувся Ярослав Ракицький, за яким закріпилася слава злісного «прогульника». «Ми домовилися з Ярославом, що більше робити послугу збірній він не буде. В іншому випадку — він нам не потрібен», — пригадав виховну розмову тренер.

 

ТАБЛО

Становище команд у групі Н

перед поновленням відбору:

І В Н П М О

1. Чорногорія 4 3 1 0 11–2 10

2. Англія 4 2 2 0 12–2 8

3. Польща 3 1 2 0 5–3 5

4. Молдова 4 1 1 2 2–7 4

5. Україна 3 0 2 1 1–2 2

6. Сан–Марино 4 0 0 4 0–15 0

Матчі весняної «спарки»:

22 березня: Польща — Україна,

Сан–Марино — Англія,

Молдова — Чорногорія

26 березня: Україна — Молдова,
Чорногорія — Англія,
Польща — Сан–Марино