Як Фішер проти радянських

20.03.2013
Як Фішер проти радянських

Василь Іванчук провалив дебют на турнірі претендентів. Фото з сайта london2013.fide.com.

Після того як на планетарному рівні з’ясували стосунки шахістки, настав час чоловіків боротися за шахову корону. У них система індивідуальних змагань складніша. Фінальний матч відбудеться у 2014 році, а спочатку потрібно визначати претендента, який спробує відібрати чемпіонський титул у його володаря — Вішванатана Ананда. Тож із 14 березня в столиці Великої Британії за участю восьми «топових» шахістів ФІДЕ розгорнулося змагання за право очної дуелі з індійцем, котрий утримує корону ще з 2007 року. «Упродовж трьох тижнів Лондон буде головним шаховим центром світу. Турнір претендентів — це головна й найбільш очікувана подія року в світі шахів», — заявив перед початком змагань президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов.

На думку багатьох експертів, лондонський турнір стане тріумфом 22–річного норвежця Магнуса Карлсена, який має найвищий рейтинг Ело (2872 пунктів) поміж усіх учасників. Ці змагання розглядають як протистояння «Карлсен проти СНД», адже, за винятком скандинавського вундеркінда, всі претенденти народилися в СРСР. «Ні, я не вважаю себе «Боббі Фішером проти радянських шахістів». Тут кожен грає за себе», — парирує Магнус.

Відзначимо, що Карлсен був наймолодшим шахістом, який очолив табель про ранги ФІДЕ. Він посів перший щабель у віці 19 років. А місяць тому норвежець став володарем найвищого рейтингу Ело в історії, побивши рекорд Гарі Каспарова, який тримався 13 років.

Щоправда, після трьох стартових турів Карлсен посідає лише третє місце, розписавши дві нічиї — з вірменином Левоном Ароняном (3–й номер ФІДЕ) та росіянином Володимиром Крамником (2) — і здобувши перемогу над Борисом Гельфандом з Ізраїлю. «Я дуже радий, що вдалося виграти (чорними), особливо у світлі того, що Левон переміг у другому поєдинку поспіль. Головне — далеко не відстати. Думаю, що я не спізнився з першою перемогою, яку здобув у третьому турі. Так само я стартував і у Вейк–ан–Зее, але закінчив той турнір із результатом «+7». Вважаю, цього буде достатньо й у Лондоні», — каже фаворит.

В останньому наразі протистоянні за світову шахову корону Ананду протидіяв Гельфанд, який лише на тай–брейку віддав перемогу індійцеві. До слова, під час старту турніру в Лондоні головний арбітр змагань переплутав прізвище Гельфанда, назвавши його... Анандом.

У так званій «збірній колишнього СРСР» Україну представляє Василь Іванчук, який після трьох турів опинився на дні турнірної таблиці з 0,5 очка, здобутими в перший день. Старт львів’янину вочевидь не вдався. У партіях другого та тре­тього турів Василь Михайлович потрапляв у часовий цейтнот. «Тут уже потрібно по інтуїції грати. Забути, що руки тремтять», — так прокоментував цю ситуацію інший український гросмейстер, Руслан Пономарьов на сайті Chess–News.

Зрештою, поразки Темуру Раджабову та Ароняну відправили Іванчука в нокдаун. Добре, що після такого нищівного удару на турнірі був запланований тайм–аут. І саме цього дня — в понеділок — найсильніший шахіст України відзначав своє 44–річчя.

«Для Іванчука уже не йдеться про те, щоб вийти на матч проти Ананда. Головне, щоб він хоч відновився», — вважає Пономарьов, котрий свого часу протистояв старшому колезі у фіналі ЧС і виграв.

Учора ввечері Іванчук чорними грав проти Гельфанда. Загалом претенденти грають по черзі один з одним у два кола.

Щоб побачити шахові баталії, які проходять у палаці «Савой», на власні очі, потрібно викласти за квиток 25 фунтів стерлінгів, студентам — удвічі дешевше. Але, як повідомляє офіційний сайт турніру, кількість місць обмежена.

 

ТАБЛО

Турнір претендентів (Лондон). Турнірне становище після трьох турів:

місце ім’я країна рейтинг Ело очки

1. Левон Аронян Вірменія 2809 2,5

2. Петро Свідлер Росія 2747 2

3. Магнус Карлсен Норвегія 2872 2

4. Теймур Раджабов Азербайджан 2793 1,5

5. Володимир Крамник Росія 2810 1,5

6. Олександр Грищук Росія 2764 1,5

7. Борис Гельфанд Ізраїль 2740 0,5

8. Василь Іванчук Україна 2757 0,5