Новий світ Лондона

19.03.2013
Новий світ Лондона

Сенсаційний казахстанець Денис Тен.

На думку провідних аналітичних компаній зі світу спорту, канадські «зимовики» є головними претендентами на перемогу в загальному заліку майбутньої Олімпіади, яка наступного року відбудеться в Сочі. Спортсмени Країни Кленового Листя підтвердили небезпідставність цих прогнозів, вигравши найбільшу кількість нагород чемпіонату світу з фігурного катання–2013. Щоправда, здобути «золо­то» в чо­ло­вічій програмі, «срібло» — в танцях та «бронзу» — в турнірі спортивних пар канадцям допомогла підтримка рідних стін. Місцем проведення змагань було місто в провінції Онтаріо — Лондон, яке, як і столиця Великої Британії, також стоїть на річці Темза.

Такий варіант близькості до Європи не надто сприяв представникам Старого світу в боротьбі за найвищі нагороди ЧС. Європейці здобули лише одне «золото» з чотирьох можливих.

Доволі прогнозовано боротьбу за найвищу сходинку п’єдесталу у змаганнях спортивних пар вели росіяни Тетяна Волосожар із Максимом Траньковим та представники Німеччини — Олена Савченко з Робертом Шолкови. Нагадаємо, в обох цих дуетах дівчата — колишні громадянки України. Попри те, що німецька пара — чотиризові чемпіони світу, виграти ще один «мундіаль» і захистити титул, здобутий минулого року в Ніцці, їй не вдалося. По суті, повторилася історія нещодавнього чемпіонату Європи, де Траньков і Волосожар також випередили Альону й Роберта.

Натомість «справжніх» українців у змаганнях спортивних пар не було. Юлія Лаврентьєва і Юрій Рудик залишилися за бортом ЧС, оскільки не виконали технічний мінімум.

Натомість у інших трьох видах Україна виставила по одній бойовій одиниці. І хоча наші співвітчизники вже традиційно не боролися за медалі, проте, думається, свої завдання–мінімум вони виконали.

Після тривалих «страждань» Ірини Мовчан, яка, представляючи Україну на ЧС, жодного разу не піднімалася вище 23–го місця, 15–та позиція Наталки Попової виглядає справжнім проривом. Щоправда, від переможниці з Південної Кореї Кім Йон А вихованка Віктора Петренка та Галини Змієвської відстала на 45 балів. Цікаво, що своє перше планетарне «золото» кореянка вигравала також у Північній Америці — 2009 року в Лос–Анджелесі.

У змаганнях чоловіків одесит Яків Годорожа, дебютуючи на ЧС, хоч і посів 23–тє місце з–поміж 35 учасників, проте представив суддям обидва свої номери. Для участі в довільній програмі обов’язковий прокат потрібно було завершити не нижче, ніж на 24–й позиції. А переміг тут канадець китайського походження Патрік Чан, який став чемпіоном світу втретє поспіль. Двоє його конкурентів — срібний призер Денис Тен із Казахстану та «бронзовий» Хав’єр Фернандес з Іспанії — принесли своїм країнам перші в історії нагороди чемпіонатів світу. Фернандес, нагадаємо, нещодавно виграв першість Європи.

Свій рівень у танцях на льоду продемонстрували Шивон Хікен–Кенеді/Дмитро Дунь. За підсумками двох прокатів українці набрали 14–ту суму балів, відставши від переможців зі США — Меріл Девіс та Чарлі Уайта — майже на 48 пунктів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з фігурного катання (Лондон, Канада)

Чоловіки. 1. Чан (Канада) — 267,78. 2. Тен (Казахстан) — 266,48. 3. Фернандес (Іспанія) — 249,06... 23. Годорожа (Україна) — 175,14...

Жінки. 1. Кім Йон А (Півд. Корея) — 218,31. 2. Костнер (Італія) — 197,99. 3. Асада (Японія) — 196,47... 15. Попова (Україна) — 155,52...

Пари. Волосожар/Траньков (Росія) — 225,71. 2. Савченко/Шолкови (Німеччина) — 205,56. 3. Дюамель/Редфорд (Канада) — 204,56.

Танці на льоду. 1. Девіс/Уайт (США) — 189,56. 2. Вертью/Моїр (Канада) — 185,04. 3. Боброва/Соловйов (Росія) — 169,19... 14. Хікен–Кенеді/Дунь (Україна) — 141,82.