Міцне здоров’я — в моді

14.03.2013

В Україні стартує кампанія за здоровий спосіб життя, яка розгортатиметься у шести тематичних напрямах: екологія, вакцинація, здорове старіння, ідея раннього тестування на ВІЛ/СНІД, репродуктивне здоров’я та споживання фруктів і овочів. Понад дві тисячі плакатів зі слоганом «У твоєму житті є люди, заради яких варто жити!» розмістять в усіх містах України. Усі зображення кампанії, яка відбуватиметься під егідою ООН, розроблені у форматах сіті–лайтів та біл–бордів.

«Це справді перша кампанія в Україні, в якій беруть участь кілька агенцій ООН. Вони об’єднали зусилля, аби звернутися до українців і спонукати їх до здорового способу життя. Зокрема, ЮНІСЕФ занепокоєний тим, що тільки половина українських дітей пройшла планову вакцинацію. Це — великий ризик, який може призвести до смерті від інфекційних захворювань. Ми закликаємо батьків усвідомити це і зробити правильний вибір, оскільки імунізація — найбезпечніший спосіб захистити дитину від тяжких недуг», — зазначила виконуюча обов’язки координатора системи ООН в Україні, голова Дитячого фонду ЮНІСЕФ в Україні Юкіє Мокуо.

 

По півкілограма щодня

Для збереження відмінного здоров’я експерти радять збалансоване харчування, зокрема збагатити свій раціон фруктами та овочами. Бажано вживати їх у сирому вигляді — щодня по півкілограма, розподіливши на п’ять прийомів.

«Фрукти й овочі — важлива складова раціонального харчування. Вживати їх треба кожного дня — принаймні по 500 грамів, крім картоплі. Ми знаємо, що 30 відсотків випадків захворювань серця та 10 відсотків різних видів раку можна попередити, якщо людина споживатиме більше фруктів та овочів. Отже, здоровий спосіб життя, чисте довкілля, доступна і високоякісна система медичних послуг — усе це убезпечує від хвороб та сприяє довголіттю», — переконана керівник Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Доріт Ніцан.

«Майбутнє треба планувати»

Медики також рекомендують відмовитися від шкідливих звичок, бути соціально та розумово активними, більше рухатися, обмежити вживання кави та алкоголю, загартовуватися, уникати стресових ситуацій та міцно спати.

Заступник представника Фонду народонаселення ООН Павло Замостян закликає українців задуматися над збереженням репродуктивного здоров’я та активного довголіття. Експерт вважає, що основою цього є добровільне планування сім’ї. «Саме планування сім’ї дозволяє запобігти 70 відсоткам випадків небажаної вагітності та зменшити кількість абортів. Доведено, що воно не впливає на народжуваність і має позитивний демографічний ефект. Тож майбутнє треба планувати», — зауважив пан Замостян.

Більшість підтримує

За словами Юкіє Мокуо, «українооздоровча» кампанія не має конкретного спонсора, а структури ООН уклали угоду про партнерство з урядом України. «Кожна агенція зробила внесок у цю кампанію, зокрема й у приватний сектор, тобто — в колективний фонд. До того ж, розроблені нами спеціальні плакати та білборди — це соціальна реклама, яка не потребує оплати», — наголосила пані Мокуо.

За словами начальника Управління громадського здоров’я МОЗ Алли Григоренко, в співпраці ООН та уряду України одне з найважливіших місць відведено охороні здоров’я. Основні завдання партнерства визначені в програмі «Цілі розвитку тисячоліття», яку країна має виконати до 2015 року.

Також інформаційний центр ООН розробляє соціальні відеоролики та започатковує кампанію в iнтернеті. За інформацією Державної служби статистики, майже 70 відсотків українців підтримують акцію, що пропагує здоровий спосіб життя. Деякі громадяни навіть намагаються зробити внесок у креативну складову проекту. Організатори кампанії вже мали численні дзвінки зі схваленнями та пропозиціями елементів дизайну та інтернет–рішень.

Євгенія КОВАЛЕНКО