Не екс–Прем’єр, так екс–депутат

14.03.2013

Учора у Страсбурзі почала роботу чергова сесія Європейського парламенту. На ній депутати–представники 27 країн ЄС за участю верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої і безпекової політики, віце–президента Єврокомісії Кетрін Ештон почали обговорювати також і останні події в Україні.

Як повідомило «Польське радіо», поява «українського питання» в порядку денному ЄП пов’язана з рішенням суду щодо Сергія Власенка — захисника Юлії Тимошенко, якого позбавили мандата за суміщення депутатської роботи з адвокатурою. Нагадаємо, Власенко звернувся з цього приводу до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, а пані Ештон із єврокомісаром Штефаном Фюле висловили стурбованість з приводу позбавлення українських парламентаріїв мандатів «на сумнівних правових підставах».

Німецький євродепутат Ребекка Хармс у коментарі «Радіо «Свобода» констатувала: «Надій на позитивні рішення щодо угоди про асоціацію стає чимраз менше. Особливо коли ми бачимо, що одразу після європейсько–українського саміту представники уряду й Президент повертаються до Києва і роблять діаметрально протилежне тому, що вони пообіцяли у Брюсселі. Справа із мандатом Сергія Власенка — це ні що інше, як чиста провокація проти тих людей у Брюсселі, які дуже допомагають Україні отримати кращі перспективи».

«Будемо говорити не тільки про справу Власенка, а й про те, що відбувається останнім часом в Україні, у категоріях більш загальних, — зазначив польський євродепутат Марек Мігальський, член Європейської групи консерваторів і реформаторів. — Українська влада не може розраховувати на приємні слова. Адже я бачу, що ситуація погіршується. Всі ідеї, які ми переказуємо до Києва, не сприймаються місцевою владою. Демократичні стандарти щоразу в гіршому стані». При цьому Мігальський визнав, що останні події в Україні вже не дивують європейських політиків, а «банально засмучують».

Німецький євродепутат Міхаель Галер, представник Європейської народної партії, додає, що останні події в українській політиці — це «радянська поведінка, що не має нічого спільного з європейськими стандартами».

«Питання зараз звучить так: чи захоче ЄС покарати всіх українців за ці невирішені проблеми, закриваючи їм двері на Захід, чи визнає, що підписання угоди про асоціацію з ЄС — це інструмент, який допоможе вилікувати ці хвороби», — каже польський європарламентарій Павел Залевський, голова Форуму польсько–українського партнерства.